
06 окт. Пица със смокини и горгонзола
Пица, смокини, горгонзола. Началото на есента е най-подходящия сезон за тази пица със свежи смокини, балсамов лук и сирене горгонзола. Дискретната сладост на смокините подчертава от балсамовия лук и солеността на сиренето.
Съставки:
За тестото:
500 г брашно
1 пакет суха мая Виво
200 мл хладка вода
2 с. л. зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
За плънката:
1 червен лук – нарязан на много тънко
2 с.л. зехтин
шипка сол
1 ч. л. захар
щипка пипер
2 с.л. балсамов оцет
1 чаша настъргана моцарела
1 чаша натрошено сирене горгонзола
8 смокини- на четвъртинки
За гарниране:
шепа рукола
1.Пресейте брашното и го смесете с маята. Оформете кладенче, в средата му налейте вода, поръсете със захар и сол. Сипете зехтина.

2.Омесете меко тесто. Покрийте с фолио и оставете да втаса за 45 минути. Загрейте фурната на максимална температура 230-250 °С.
Втасалото тесто разделете на три части. На този етап можете да замразите тестото, което няма да ползвате.

3.Плънката: В голям тиган задушете на средно силен огън за 3 мин лука в зехтина, като разбърквате често. Намалете огъня до среден, добавете щипка сол. Продължете да сотирате около 10 минути, докато лукът започне да се карамелизира и стане мек. Добавете балсамов оцет, захар и черен пипер. Продължете да готвите още около 3-4 минути, докато балсамовият оцет намалее. Отстранете от котлона.4.Всяка част от тестото разточете на кръг с големината на тавата (22-24 см). Покрийте тестото с нарязаната моцарела и парчетата горгондзола. Сложете смокините, а върху тях разпръснете карамелизирания лук.5.Изпечете в максимално загрята фурна на 230-250°C за 9-11 минути. Така ще имате хрупкава коричка. И не забравяйте, че колкото е по-тънко тестото, толкова по-бързо ще се изпече.

6.Извадете и гарнирайте с листа рукола или млад спанак. Единственият недостатък е, че тази вкусотия изчезва много бързо. Но пък нали има още две парчета тесто във фризера?
