06 окт. Плетеница с боровинки / течен шоколад с малини
Когато е топла, тази плетеница ще бъде хапната с удоволствие, но ако я оставите да изстине ще се насладите на още по-силни вкусове и аромати. Ароматна и много вкусна плетеницата може да бъде приготвена с боровинки, или с шоколад и малини. Предлагаме рецепта и за двата варианта.
Съставки:
За две плетеници: За пареното тесто
25 г брашно
125 мл вода
За плетеницата:
550 г брашно
100 г захар фин кристал
1 ч.л. сол
1 с.л. пълномаслено сухо мляко на прах
40 г прясна мая Виво
2 яйца, разбити
60 г сметана
50 г прясно мляко
140 г парено тесто
50 г стопено масло
1 разбито яйце за намазване
Захар за поръсване
За пълнежа:
500 г боровинки, пресни или замразени
200 г сладко от ягоди или други червени плодове
Или
300 г течен шоколад
200 г малини
1.За пареното тесто брашното и водата се смесват на гладка смес. Слагат се на умерен огън и се бъркат непрекъснато с дървена лъжица. Тестото се разбърква, докато се сгъсти толкова, че лъжица прекарана през него оставя ясна следа. Отстранява се от огъня, сипва се в купа и на повърхността му се залепва фолио, за да не се образува коричка. Може да се съхранява в хладилник до 3 дни.2.Маята се разтваря в сместа от прясно мляко и сметана.
3.Смесват се брашното, захарта, солта и сухото мляко. Прави се кладенче и в него се слага сместа от парено тесто, яйца, прясно мляко, сметана и мая и маслото. Омесва се гладко и еластично тесто. Слага се в купа да втаса около два часа или докато си удвои обема.
4.Тестото се разделя на 2 части, които се оформят на топки. Оставят се да починат покрити 15 мин. Всяка топка се разточва на правоъгълник 20х40 см.
5.Боровинките се разбъркват със сладкото. Разпределят се в средата по дължина на двата правоъгълника на ивица с размери 4 х 18 см. От двете страни на пълнежа трябва да остане по 8 см от тестото. Ако се използва течен шоколад, той се намазва в средата на тестото и се покрива с малините.
6.Страничните части се нарязват на успоредни ивици от по 2 см. Всяка от ивиците се загръща към пълнежа, като се редуват една от ляво, една от дясно.
7.Двете плетеници се слагат в продълговата тавичка върху хартия за печене да втасат, докато си удвоят обема.
8.Намазват се с яйце, поръсват се със захар и се пекат на 180 ̊С за 30-35 мин. Охлаждат се върху решетка.