14 дек. Празнична памук-погача
200 мл хладко прясно мляко
1 кубче мая Yuva
1 с.л. захар
100 мл олио
60 г меко масло
100 мл газирана вода
1 белтък
1 яйце
1 ч.л. сол
600 г брашно
1 жълтък за намазване
1 с.л. прясно мляко за жълтъка
100 г брашно за доизмесване
Сусам или нигела за поръсване
- Маята се разтваря в млякото, добавя се захарта и се разбърква.
- Прибавят се газираната вода, белтъкът, яйцето, солта, маслото и олиото. Постепенно се добавя брашното. Замесва се меко гладко тесто. При измесването се използва допълнителното брашно.
- Тестото се слага в намаслена голяма купа, покрива се с фолио и се слага в хладилника за 6 часа или за една нощ.
- На сутринта тестото се изважда от купата. Докато е студено се разделя на две части.
- Половината се разделя на три, оформя се на 3 дълги фитила по 85 см. И се сплита на плитка. Слага се борда на намаслена тава с диаметър 28-30 см.
- Останалото тесто се разделя на 12 парчета, които се оформят на гладки топки. Топките се слагат на равни разстояния в тавата или лесно могат да се оформят на красиви рози, които се разточват с точилка на кръгове, срязват се на кръст и всяка четвъртинка се увива около срещуположната на стегната роза.
- Питката се оставя да втаса за около 60 мин. или докато си удвои обема.
- Жълтъкът се разбива с млякото и с него се намазва питката. Поръсва се по желание със семена и ядки. Пече се в загрята фурна на 180 С за около 40 мин. и се допича още 10 мин. на 160 С.