03 май Пухкави мекички с мая
Мекиците са любима тестена закуска на много деца и възрастни. Ако и вие обичате мекички, толкова колкото ние, то тогава не пропускайте да опитате и тези, приготвени с мая.
Необходими продукти:
- 1 килограм брашно
- 20 грама жива мая „Виво”
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 1 яйце
- сол
- захар
- олио
Начин на приготвяне:
Прясното мляко затоплете в микровълнова, само колкото да не е студенои го сложете в голяма купа. В него разтваряте 1 лъжица захар и го разбърквате добре. Добавяте около 4 лъжици брашно. Сместа отново се разбърква, докато стане с консистенция на смес за палачинки и се оставя настрана за около 15 минути.
След това към сместа се добавят 2 с.л. олио, разбитото яйце, сол и захар. Брашното се пресява и постепенно се слага към тестото. Полученото тесто трябва да е меко и еластично. Купата се покрива със стреч фолио и тестото се оставя да втаса, докато удвои обема си – около 30-40 минути.
Тиганът се загрява добре и в него се изсипва олио. Когато олиото е загряло, с намазнени ръце се взимат парчета от тестото и се разтеглят в кръг. Оформената мекица се пуска в сгорещеното олио и се пържи от двете страни до златисто.
Воала! По-пухкавите мекички са готови!