Пухкав класически козунак

пухкав български козунак

Пухкав класически козунак

Пригответе вкусен и пухкав български козунак за Великден с прясна мая Yuva. Вижте нашата рецепта. С Лесафр България е вкусно и лесно. Приготви своите печива вкъщи. 

Рецепта за 2 големи козунака или 4 средни

Съставки:

За пареното тесто:

50 г брашно
250 мл вода

За козунака:

  • 1 кг брашно за баници
  • 8 г сол
  • 2 кубчета прясна мая Yuva100 г прясно мляко
  • 300 г захар фин кристал
  • 4 яйца
  • 150 г заквасена сметана
  • 50 г олио
  • 1 с.л. лимонова кора или 5-6 капки лимоново масло
  • 1 с.л. ванилов екстракт или 10 г ванилия
  • 150 г стопено масло
  • 50 г стопена мас
  • 200 г брашно за доизмесване

За намазване:
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко
За поръсване – перлена захар или едра кристална захар

Приготвяне:

  1. За пареното тесто брашното и водата се смесват на гладка смес. Слагат се на умерен огън и се бъркат непрекъснато с дървена лъжица. Тестото се разбърква, докато се сгъсти толкова, че лъжица прекарана през него оставя ясна следа. Отстранява се от огъня, сипва се в купа и на повърхността му се залепва фолио, за да не се образува коричка. Може да се съхранява в хладилник около 4 дни.
  2. Маята се разтваря в хладкото мляко, добавя се захарта  и се разбърква за да се стопи.
  3. Яйцата се разбиват, добавят се заквасената сметана, олиото, ванилията, лимоновата кора и разтворената мая. Прибавя се охладеното парено тесто.
  4. Пресява се брашното, добавя се солта. Прави се кладенче и в него се слага течната смес
  5. Омесва се на меко гладко и еластично тесто, като постепенно се прибавя брашното за доизмесване.
  6. Когато цялото брашно се поеме, малко по малко се прибавя стопената и охладена животинска мазнина – смес от масло и мас.
  7. Готовото тесто се слага в намаслена купа да втаса покрито около два часа на стайна температура или докато си удвои обема. За повече аромат и пластичност може да се остави да се надигне за 1 нощ в хладилника /6-8часа/.
  8. Втасалото тесто се притиска за да излезе въздухът, разделя се на 2 части, от които ще се оформят 2 големи козунака.
  9. Едната половина се разделя на 5 топки, а другата на 4. Оставят се да починат 5 мин.
  10. Всяка топка се разточва върху намаслена повърхност на фитил, който е по-дебел в средата и по-изтънен в краищата. Сплитат се на плитки. Слагат се в подходяща тава и се оставят да втасат на стайна температура, докато си удвоят обема, за около 40-60 мин.
  11. Намазват се с жълтъка, разбъркан с млякото и се поръсват с перлена захар.
  12. Ако нямате перлена захар, за да не изгаря обикновената кристална захар, ръцете се намокрят с вода, стрива се захарта за да се получат бучици и с тях се поръсват козунаците.
  13.  Пекат се  в предварително загрята фурна на 170 ̊С за 35-40 мин. или на 150 С с вентилатор. Охлаждат се върху решетка.

За по-лесно приготвяне споделяме и специална видео рецепта с Шеф Ивелина Иванова: