08 апр. Пухкав класически козунак
Пригответе вкусен и пухкав български козунак за Великден с прясна мая Yuva. Вижте нашата рецепта. С Лесафр България е вкусно и лесно. Приготви своите печива вкъщи.
Рецепта за 2 големи козунака или 4 средни
Съставки:
За пареното тесто:
50 г брашно
250 мл вода
За козунака:
- 1 кг брашно за баници
- 8 г сол
- 2 кубчета прясна мая Yuva100 г прясно мляко
- 300 г захар фин кристал
- 4 яйца
- 150 г заквасена сметана
- 50 г олио
- 1 с.л. лимонова кора или 5-6 капки лимоново масло
- 1 с.л. ванилов екстракт или 10 г ванилия
- 150 г стопено масло
- 50 г стопена мас
- 200 г брашно за доизмесване
За намазване:
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко
За поръсване – перлена захар или едра кристална захар
Приготвяне:
- За пареното тесто брашното и водата се смесват на гладка смес. Слагат се на умерен огън и се бъркат непрекъснато с дървена лъжица. Тестото се разбърква, докато се сгъсти толкова, че лъжица прекарана през него оставя ясна следа. Отстранява се от огъня, сипва се в купа и на повърхността му се залепва фолио, за да не се образува коричка. Може да се съхранява в хладилник около 4 дни.
- Маята се разтваря в хладкото мляко, добавя се захарта и се разбърква за да се стопи.
- Яйцата се разбиват, добавят се заквасената сметана, олиото, ванилията, лимоновата кора и разтворената мая. Прибавя се охладеното парено тесто.
- Пресява се брашното, добавя се солта. Прави се кладенче и в него се слага течната смес
- Омесва се на меко гладко и еластично тесто, като постепенно се прибавя брашното за доизмесване.
- Когато цялото брашно се поеме, малко по малко се прибавя стопената и охладена животинска мазнина – смес от масло и мас.
- Готовото тесто се слага в намаслена купа да втаса покрито около два часа на стайна температура или докато си удвои обема. За повече аромат и пластичност може да се остави да се надигне за 1 нощ в хладилника /6-8часа/.
- Втасалото тесто се притиска за да излезе въздухът, разделя се на 2 части, от които ще се оформят 2 големи козунака.
- Едната половина се разделя на 5 топки, а другата на 4. Оставят се да починат 5 мин.
- Всяка топка се разточва върху намаслена повърхност на фитил, който е по-дебел в средата и по-изтънен в краищата. Сплитат се на плитки. Слагат се в подходяща тава и се оставят да втасат на стайна температура, докато си удвоят обема, за около 40-60 мин.
- Намазват се с жълтъка, разбъркан с млякото и се поръсват с перлена захар.
- Ако нямате перлена захар, за да не изгаря обикновената кристална захар, ръцете се намокрят с вода, стрива се захарта за да се получат бучици и с тях се поръсват козунаците.
- Пекат се в предварително загрята фурна на 170 ̊С за 35-40 мин. или на 150 С с вентилатор. Охлаждат се върху решетка.
За по-лесно приготвяне споделяме и специална видео рецепта с Шеф Ивелина Иванова: