Пухкав хляб в гювеч

пухкав хляб в гювеч

Пухкав хляб в гювеч

Съставки:
За тестото:
1 кг брашно
300 мл вода
300 мл прясно мляко
2/3 кубче прясна мая Виво
1 с.л. захар
1/2 с.л. сол
3 с.л. олио

Този пухкав хляб в гювеч ще ви изненада. Заслужава си да опитате рецептата. Ще получите пухкав хляб, при това без месене, със апетитен златист цвят, който ще Ви се хареса.

Приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за пухкав хляб в гювеч е подготовката на маята. Млякото трябва да е леко топло, смесете го с топлата вода, начупената на трохи прясна мая Виво и захарта. Разбъркайте и оставете настрана, докато маята набъбне за около 10-15 минути. Междувременно пресейте брашното и го смесете със солта.

Когато маята е готова, направете кладенче в брашното, в което го изсипете, добавете и 2 супени лъжици от олиото. Може да ползвате както бяло брашно, така и пълнозърнесто. Разбъркайте всички съставки до получаване на мека смес. На този етап сместа може да е лепкава, нека това не ви притеснява. Няма нужда от месене. Намажете голям глинен гювеч с останалото олио и поставете тестото в него. Намажете тестото с брашно и затворете гювеча.

Сложете глинения гювеч в студена фурна и включете на 60°C за около 30 минути, за да може хлябът да втаса. След около 30 минути увеличете фурната на 200°C и печете за около 40-45 минути или докато хлябът придобие апетитен златист цвят. След като хлябът е изпечен, го извадете от съда докато е топъл, защото е още еластичен и няма да се начупи.

Парче вкусен пухкав хляб, изпечен в гювеч.

Бонус съвети

Има причина глиненият гювеч да е толкова ценен от всяка българска домакиня. Че всички ястия стават по-вкусни и се приготвят по-бързо в глинен гювеч, е доказано. Но че да приготвиш хляб в гювеч е най-лесният начин за приготвяне на домашен хляб, може да се каже, че е изненада! Да, точно в глинен гювеч хляб се приготвя най-лесно, не се налага да му се обръща много внимание при печене, а и самото печене приключва много бързо.