Рецепта за постни кравайчета

Рецепта за постни кравайчета

  Кравайчетата са вкусно допълнение към трапезата на всеки празник, те се приготвят бързо, а със суха мая от Лесафр стават неописуемо вкусни, което ги превръща в прекрасна идея за лесен хляб, който може да приготвяме целогодишно, подходящи са за сутрешната закуска, а също и за храна за изпът. За любителите на тестени изделия подготвихме тази рецепта за приготвянето на колачета със съвършен вкус.

Необходими продукти:

  • брашно – 500 грама
  • суха мая от Лесафр – 7 грама
  • мед – 2 супени лъжици
  • сол – 1 чаена лъжица
  • зехтин – 2 супени лъжици
  • сусам – 2 супени лъжици

  Първата стъпка от рецептата за колачета за Бъдни вечер е подготвката на брашното. Пресявате брашното, добавяте сухата мая и солта и разбърквате. Едната супена лъжица мед разбърквате в една чаена чаша топла вода, след което добавяте водата, заедно със зехтина към брашното и замесвате тесто. Разбърквате сместа първо с дървена лъжица, а след това омесвате с ръце. Месите тестото върху набрашнен кухненски плот до получавате на еластично тесто.

  След това намазвате купа с мазнина и слагате тестото в нея, като намазвате и самото тесто, покривате го с кърпа и го оставяте да втаса на топло място за около час, или докато удвои обема си.

  Втасалото тесто размесвате отново. Разделяте тестото на 10-12 топки, след което всяка топка разточвате на фитил с дължина около 40-45 см. Усуквате крайчетата на всеки фитил, за да се оформи колаче след което ги поставяте в тава, в която сте сложили хартия за печене. Разбърквате втората лъжица мед с чаена чаша вода. Така оформените колаци намазвате със сладка вода и поръвате със сусам. Оставяте във фурна на 50 градуса за около 10 минути, за да втасат отново, след което засилвате фурната на 180 градуса и печете докато колаците придобият апетитен златист цвят.

Лесно нали? Бон апети!