Рецепта за универсално тесто

Рецепта за универсално тесто

  Не се притеснявайте! Да, тази лесна рецепта за тесто с мая и сода, звучи като рецепта “всичко в едно”! Защото хем е рецепта за тесто с мая Лесафр, хем е рецепта за тесто със сода. А като добавим, че освен, че е рецепта за тесто с прясно мляко е и рецепта за тесто с кисело мляко, спокойно може да я наречем универсалната и богата рецепта за тесто.

  Но това е истината – полученото тесто е универсално, а с него може да приготвите каквото пожелаете. С други думи, изберете тази лесна рецепта за тесто, когато планирате семейната закуска за уикенда следващия път.

  А ето и необходимите продукти:

  • прясно мляко – 1 чаена чаша
  • суха мая Лесафр  – 7 грама
  • захар – 1 супена лъжица
  • сол – 2 чаени лъжици
  • кисело мляко – 2 чаени чаши
  • сода за хляб – 1 чаена лъжица
  • брашно – 800 грама
  • свинска мас – 1/2 чаена чаша за пържене
  • олио – 1/2 чаена чаша за пържене

 Първата стъпка от рецептата за универсално тесто е приготвянето на сместа с маята. Леко загрявате прясното мляко, трябва да е хладко а не горещо. Добавяте захарта, сухата мая, 1 чаена чаша брашно и разбърквате до получаване на смес, подобна на рядко кексово тесто. Оставяте сместа на топло, за да шупне.

 В друг голям съд разбъркайте киселото мляко със сода, след което добавете и шупналата мая. Малко по малко добавете и останалото брашно, като в началото бъркате с дървена лъжица, а след това и замесвате с ръце. Замесвате меко тесто, което намазвате леко с мазнина и оставяте да втаса на топло за около час-два. Готовото втасало тесто сложете в найлонова торба и приберете в хладилника. Спокойно може да съхранявате готовото тесто в хладилника няколко дни и да приготвяте от него различни закуски.

 За да приготвите мекици от готовото тесто в дълбок тиган сгрявате добре в мазнина, за най-пръхкави мекици смесете в равни части олио и мас. С намазнени ръце откъсвате от тестото малка топка и я раздърпвате с ръце възможно по-тънко, пържите и от двете страни до придобиване на златист цвят. От тестото може да приготвите и питки със сирене, имайте предвид, че тестото отново трябва да е тънко, за да не остане при пържене питката във вътрешността си сурова.

Рецептата за пухкаво универсално тесто е чудесна рецепта и за тесто в хлебопекарна, като отдолу сложите двете течни смеси, а отгоре брашното.

Лесно и приятно! Рецептата е изпълнена.