Рецепта за Ябълков пай

Рецепта за Ябълков пай

Рецептата за ябълков пай е чудесна зимна рецепта, не само защото носи аромата на ябълки и канела, а и защото може да се сервира леко затоплен. Вкусен и лесен за приготвяне, той се комбинира добре с чаша кафе, чаша мляко, чаша вино или разбира се с добро настроение.

Ето и как да го приготвите:

За тестото:

  • прясно мляко – 150 мл
  • яйца – 1 бр.
  • мая Vivo  – 1/2 кубче
  • масло – 60 г
  • лимонова есенция – 1/2 бр. лимон
  • захар – 1 к.ч.
  • брашно – колкото поеме (около 500 г)
  • сусам – за поръсване

За плънката:

  • ябълки – 5 бр. (жълти и червени)
  • орехи – 100 г
  • канела – 1 к.л.
  • масло – 30 – 40 г
  • олио – 3 с.л.
  • захар – 1 ч.ч.

  Първата стъпка от рецептата за ябълков пай е подготовката на тестото за блата. Млякото се затопля и в него се разтваря маята, след което прибавяме яйцето, лимоновата есенция, захарта и маслото. Разбъркваме хубаво и започваме да сипваме по малко брашно докато се получи меко тесто. Оставяме тестото да почине за 20 минути. През това време приготвяме плънката. Ябълките се почистват и нарязват на не много дребни парчета, слагат се в тиган с олиото и маслото и се задушават за 10 минути, прибавяме и захарта и задушаваме за още 10 минути, след което прибавяме нарязаните на ситно орехи и канелата. Плънката трябва да изстине.

  От готовото тесто отделяте , а останалите разточвате на блат. Този блат поставяте във форма за пай, или по-малка тавичка. Изсипвате изстиналата ябълкова плънка на равномерен пласт, а от останалото тесто изрязвате ленти, които нареждате върху плънката. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35-40 минути, докато паят придобие апетитен леко розов цвят.

Воала! Рецептата за ябълков пай е изпълнена!