29 дек. Рецепта за Ябълков пай
Рецептата за ябълков пай е чудесна зимна рецепта, не само защото носи аромата на ябълки и канела, а и защото може да се сервира леко затоплен. Вкусен и лесен за приготвяне, той се комбинира добре с чаша кафе, чаша мляко, чаша вино или разбира се с добро настроение.
Ето и как да го приготвите:
За тестото:
- прясно мляко – 150 мл
- яйца – 1 бр.
- мая Vivo – 1/2 кубче
- масло – 60 г
- лимонова есенция – 1/2 бр. лимон
- захар – 1 к.ч.
- брашно – колкото поеме (около 500 г)
- сусам – за поръсване
За плънката:
- ябълки – 5 бр. (жълти и червени)
- орехи – 100 г
- канела – 1 к.л.
- масло – 30 – 40 г
- олио – 3 с.л.
- захар – 1 ч.ч.
Първата стъпка от рецептата за ябълков пай е подготовката на тестото за блата. Млякото се затопля и в него се разтваря маята, след което прибавяме яйцето, лимоновата есенция, захарта и маслото. Разбъркваме хубаво и започваме да сипваме по малко брашно докато се получи меко тесто. Оставяме тестото да почине за 20 минути. През това време приготвяме плънката. Ябълките се почистват и нарязват на не много дребни парчета, слагат се в тиган с олиото и маслото и се задушават за 10 минути, прибавяме и захарта и задушаваме за още 10 минути, след което прибавяме нарязаните на ситно орехи и канелата. Плънката трябва да изстине.
От готовото тесто отделяте ⅓, а останалите ⅔ разточвате на блат. Този блат поставяте във форма за пай, или по-малка тавичка. Изсипвате изстиналата ябълкова плънка на равномерен пласт, а от останалото тесто изрязвате ленти, които нареждате върху плънката. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35-40 минути, докато паят придобие апетитен леко розов цвят.
Воала! Рецептата за ябълков пай е изпълнена!