
06 окт. Рогчета с кашкавал и шунка
Вкусни рогчета с шунка и кашкавал, подходяща закуска за малки и големи за през целия ден.
Съставки:
- 1/2 кг брашно
- 125 г (1 пакет) краве масло
- 4 с.л. кисело мляко
- 100 г кашкавал
- 10 г шунка
- 2 яйца
- 1/2 кубче мая Yuva
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 1 жълтък
Приготвяне:
Поръсете маята със захар и стрийте с лъжица.
Покрийте с 1 с.л. брашно, налейте 50 мл топла вода и разбъркайте.
Оставете да втаса за 10 минути.
Пресейте брашно и оформете кладенче.
Сложете киселото мляко, 2 яйца и 100 г разтопено масло.
Посолете и изсипете втасалата мая.
Замесете меко и еластично тесто.
Покрийте с фолио и го оставете да се отпусне за 10 минути.
Разделете отпочиналото тесто на 12 еднакви топчета.
Разточете всяко топче в елипсовидна форма и в средата поставете по малко нарязана на дребно шунка и настърган кашкавал.
Затворете на две и заострете краищата.
Оставете рогчетата да втасат за около 1 час, след което ги намажете с жълтък, разбит с две лъжици вода.
Печете 19 минути в долната част на фурна, предварително загрята на 190°C.