
06 окт. Руло с шунка и кашкавал
Солено руло с втасало тесто. С шунка и кашкавал с превръща в любима закуска за всеки ден.
Съставки:
За тестото:
500 г пресято брашно
250 мл прясно мляко
30 г масло
1/2 кубче прясна мая
30 г (2 с.л.) захар
1 ч.л. сол
За плънката:
300 г шунка
300 г кашкавал
За намазване:
1 яйце
Приготвяне:
Сложете маята в купичка, поръсете с 2 с.л. брашно и налейте 4 с.л. топла вода. Разбъркайте добре.
Пресейте брашното в купа, посолете и поръсете със захарта. Оформете кладенче и в средата му налейте прясно мляко, затоплено до 36°C. Добавете маята.
Омесете меко тесто. Покрийте с фолио и оставете да втаса за 30 минути.
Втасалото тесто разделете на две части. Разточете всяка част с валяк на правоъгълна форма върху набрашнен плот.
Подредете шунка и кашкавал, нарязани на тънки филии.
Навийте на руло и сложете в намаслена тава за печене. Направете прорези по повърхността.
Намажете с разбито яйце. Оставете за още 20 минути да втаса.
Печете втасалото руло за 30-40 минути във фурна, загрята до 190°C.