Ръжена пита с лен и сусам

Lesaffre Bulgaria Лесафр България Правим хляба голям

Ръжена пита с лен и сусам

Съставки:
За тестото:
500 г ръжено-пшенично брашно
1 пакет суха мая Yuva
2 с.л. ленено масло (зехтин)
1 ч.л. сусамово олио
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
220 мл хладка вода
За поръсване:
2 с.л. ленено семе
1 с.л. сусамово семе
1/2 ч.л. маково семе

Приготвяне:

Смесете брашното с мая, сол и захар.

Накиснете една лъжица ленено семе в 3 с.л. вода и оставете за 10 минути.

Смесете водата с ленено масло и сусамово олио.

Сипете при брашното и замесете тесто. Покрийте го с фолио и го оставете на топло място за 30 минути.

Разточете тестото на дебел правоъгълник с размери 25х15 см. Поръсете с половината сусамово семе и накиснатото във вода ленено семе. Прегънете правоъгълника на две, за да се покрият ядките. Оформената пита сложете в намаслена тава. Намажете повърхността на питата с вода и поръсете с останалото сусамово семе, мак и ленено семе.

Оставете питата за 40 минути да втаса повторно.

Печете 25-30 минути на 175°C.

Извадете и покрийте с кърпа за 10 минути, след което питата е готова за поднасяне.