06 окт. Ръжен хляб с овесени ядки и ленено семе
Съставки:
За тестото:
600 г ръжено-пшенично брашно
1 пакет суха мая Yuva
2 с.л. ленено масло (зехтин)
5 с.л. прясно мляко (соево или бадемово)
1 ч.л. сол
2 ч.л. кокосова захар (кристална)
80 г овесени ядки
4 с.л. ленено семе
За поръсване:
1 ч.л. ленено семе
С тази рецепта ще направите вкусен ръжен хляб – полезен и диетичен.
Приготвяне:
Залейте овесените ядки със 100 мл вода, затоплена до 40°C. Оставете ги да престоят 10 минути, за да набъбнат.
Залейте 4 с.л. от лененото семе с 6 с.л. студена вода и го оставете да престои 10 минути. В тава сложете брашното, накиснатите ядки, маята и накиснатото ленено семе.
Смесете 250 мл вода, затоплена до 30°C, със сол, захар, ленено масло и мляко. Разбъркaйте добре.
Добавете сместа при брашното и омесете лепкаво тесто. Оставете покрито за 45 минути. Премесете отново и сложете в продълговата форма за кекс с дължина 24-28 см, намазана с ленено масло.
Оставете хляба на топло за 40-60 минути, докато изпълни формата. Тогава с четка намокрете повърхността и поръсете с 1 ч.л. ленено семе.
Печете хляба 30-35 минути в предварително затоплена фурна на 175°C. По традиция този хляб се поднася намазан с масло и морски дарове или пушена риба.