Селски пухкав хляб

Lesaffre Bulgaria Лесафр България Правим хляба голям

Селски пухкав хляб

Пухкав, ухаещ и вкусен, селският хляб се харесва на всички. Можете да го приготвите и сами, ще се изненадате колко бързо и лесно е.

1.Разтворете маята във водата.

Селски хляб

2.Пресейте брашното в купа и разбъркайте със солта. В средата направете кладенче и в него сипете разтворената мая, зехтина и млякото.

Селски хляб
Селски хляб

3.Забъркайте меко тесто. На плота сложете шепа от брашното за доизмесване и сипете тестото. Месете около 10 минути, докато стане гладко, еластично и престане да лепне. Ако има нужда поръсете с малко от брашното за доизмесване. Тестото трябва да е меко и пухкаво.

Селски хляб
Селски хляб
Селски хляб

4.Сложете тестото да втаса в купа, намазана със зехтин, покрийте с прозрачно фолио и оставете на стайна температура за около 90 минути или докато удвои обема си. Втасалото тесто притиснете с юмруци, за да му излезе въздуха.

Селски хляб
Селски хляб

5.Обърнете тестото върху леко поръсения с брашно плот и оформете на 1 голям или 2 по-малки хляба. Оставете ги да втасат на стайна температура. За по-дебела и хрупкава коричка ги оставете да втасват без да са покрити.
Втасването е до удвояване на обема или около 40 мин.

Селски хляб

6.През това време загрейте фурната до 220°С. Най-вкусен става хлябът, ако се пече върху нагорещена плоча, напр. чугунена, чугунена тенджера или камък за пица, като се загряват за минимум 20 минути във фурната преди да се сложат хлябовете. Ако не се ползва плоча, хлябът втасва направо в тавичката за печене. Втасалия хляб поставете във фурната, нагорещеното дъно и стените на фурната напръскайте с пулверизатор с вода и веднага затворете вратичката. След 30 секунди oтново напръскайте и затворете. Печете около 20 минути на тази температура, след това намалете на 180°С и оставете да се допича, докато много добре се зачерви от всички страни или за още около 20 минути.

Селски хляб

7.Извадете върху решетка и оставете да се охлажда.8.Съхранявайте хляба завит в памучна или ленена кърпа и поставен в кутия.

Времето на втасване зависи и от температурата. При нас тя беше 26⁰С, при по-ниски температури, тестото Ви може да има нужда от малко по-дълго време за втасването.