СЕЛСКИ ФРЕНСКИ ХЛЯБ

СЕЛСКИ ФРЕНСКИ ХЛЯБ

Необходими продукти:

  1. Брашно – 4 чаши
  2. Вода – 1 1/2; 1 3/4 чаши
  3. Захар – 1 чаена лъжица
  4. Сол – 2 чаени лъжици
  5. Суха мая „Саф-инстант” – 2 супени лъжици
  6. Царевично брашно – за поръсване на съда за печене

Начин на приготвяне:

 За да започнете, просто сложете всички съставки в голяма купа и ги разбъркайте. Когато работите със суха мая, няма причина да се притеснявате за реда на съставките или друго от този тип. Просто ги сложете в купата и разбъркайте. А ако имате машина за хляб, която да замеси тестото вместо вас, ще ви бъде още по-лесно.

 Независимо от метода, който използвате за замесване на тестото, вероятно ще се наложи да направите няколко промени в брашното или водата в тази рецепта. Брашното ще абсорбира различно количество вода в зависимост от марката, която използвате, начина на измерване, влажността в дома ви и други. Затова, след като съставките започнат да се смесват, погледнете тестото си. Ако е сухо и ронливо добавете още вода, докато тестото стане меко и се оформи на топка. Ако пък е твърде лепкаво, добавете още брашно, докато тестото започне да се отделя от купата.

 След като сте готови, внимателно оформете тестото на топка и го поставете в чиста, леко намаслена купа. Покрийте с влажна кърпа и оставете тестото да втаса докато удвои размера си. Тестото в рецептата за френски хляб е склонно да втасва бързо, тъй като в него няма мазнини, така че наблюдавайте го по-често!

 Докато тестото втасва, подгответе хартия за печене, като го поръсите с царевично брашно. След това извадете тестото за хляб от купата и внимателно го оформете в овал. Поставете го върху хартията и поръсете горната част с брашно. Колкото по-обилно го поръсите, толкова по-занаятчийски ще изглежда хлябът.

 С остър нож разрежете тестото на няколко места и го оставете отново да втаса в съд покрит с влажна кърпа за около 40 минути. След това загрейте фурната на 200 градуса. Когато фурната достигне температура, изсипете чаша вода върху хартията за печене, за да се създаде пара. Това ни помага да получим хрупкава коричка на френския хляб.

 Поставете хляба да се пече. Това отнема между 40 и 45 минути. Когато хлябът е готов, той ще бъде златистокафяв и ще ухае невероятно!

 Извадете го от фурната и го оставете върху решетка, за да се охлади. Тъй като френският хляб не съдържа мазнини, той изсъхва сравнително бързо, но ако се съхранява плътно опакован, ще издържи няколко дни.

Рецептата за френски селски хляб е изпълнена!

Bon appétit!