06 окт. Сиренки Роза
Атрактивни на вид, но и много вкусни, тези Сиренки роза са по-лесни за приготвяне, отколкото си представяте.
Съставки:
- 500 г брашно тип 500
- 125 г краве масло
- 2 белтъка
- 1 пакет суха мая Yuva
- 1 1/2 ч.л. захар
- 1 1/2 ч.л. сол
- 200 г сирене
- 2 жълтъка
- 2 с.л. прясно мляко
Приготвяне:
Пресейте брашното и го смесете със суха мая. Размесете, посолете, поръсете със захар. Отново разбъркайте и в центъра оформете кладенче.
Полейте с разтопено масло.
В отделна купа разбийте белтъци на пяна.
Прехвърлете към брашното и налейте 150 мл топла вода с температура около 36°C.
Замесете меко, пухкаво и лепкаво тесто, оставете го да почине за 30 минути, покрито с кърпа.
Прехвърлете тестото върху набрашнена повърхност и го разделете на 10 питки, всяка от които разточете на тънки дискове.
Вземете първия диск и направете 5 прореза, като центъра оставете неизрязан.
В средата сложете кубче краве сирене, покрай което увийте последователно тестените листа, за да се получи роза.
По същия начин оформете рози и от останалите кори и ги поставете в намаслена тава на разстояние една от друга.
Смесете жълтъците с прясно мляко и нанесете върху розичките. Поставете тавата в долната част на предварително затоплена на 180°C фурна. Печете в продължение на 30 минути.