
06 окт. Славянска погача
Лесна рецепта за вкусна погача. Оформена красиво е подходяща за всякакъв специален случай.
Съставки:
За тестото:
1/2 пакет прясна мая Yuva
200 мл вода
2 яйца
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
5 с.л. олио
3 ч.ч. (450 г) брашно
200 г кашкавал
За поръсване:
1/2 ч.л. зърна кимион за поръсване
Приготвяне:
В купа сложете 50 г брашно, сол, захар и налейте 50 мл хладка вода. Сложете маята и разбийте хубаво.
След това оформете кладенче в останалото брашно, сипете разбърканата мая, налейте олио, добавете леко разбити яйца и останалата вода. Омесете тесто. Оставете покрито за 30 минути.
Втасалото тесто сложете в тава с диаметър 24 см. Нарежете на малки квадрати.
Намажете с разбито яйце и върху всеки квадрат сложете по резен кашкавал, a в прорезите сложете по една пръчица от кашкавала. Поръсете с кимион.
Сложете погачата в средата на предварително затоплената фурна на 180°C. Изпeчете за 30 минути.