11 ное. Сладка пита с тиква
В сезона на тиквата ви предлагаме апетитна и ефектна сладка пита. Христина Колева от Животът може да е вкусен я приготвя за нас. Христина предпочита да използва нашата мая, ето какво казва самата тя: „Винаги избирам мая Виво, защото всеки път резултатът е еднакво добър и надига тестото много добре. Освен това е подходяща за по-тежки теста, които са с повече захар и масло, както е в случая. В такива рецепти, резултатът с нея винаги е по-добър.“ Благодарим за добрите думи и доверието към нас и пожелаваме Христина да приготви още много вкусотии и да радва семейството си с тях.
Съставки:
За тестото:
460 г брашно
80 г захар
1 яйце
1 жълтък
70-80 г меко краве масло
180 мл пълномаслено прясно мляко
20 г прясна мая Виво
2 ванилии
щипка сол
За пълнежа:
500 г обелена тиква
7-8 с. л. кафява захар
30 г + 60 г краве масло
канела
Приготвяне:
Към топлото прясно мляко се прибавя маята Виво и 1 с. л. захар. Оставя се маята да се разтвори.
Винаги избирам мая Виво, защото всеки път резултатът е еднакво добър и надига тестото много добре. Освен това, е подходяща за по-тежки теста, които са с повече захар и масло, както в случая е и тази рецепта. В такива рецепти, резултатът с нея е винаги по-добър.
Другата причина е, че това е жива мая и дава възможност за по-бавен процес на ферментация, а тогава се образуват повече аромати и вкусове. Това се вижда веднага след изпичането, питката ми е с доста по-силен аромат, когато ползвам тази мая.
Брашното се пресява със солта, прави се кладенче и се поставят захарта, яйцето, жълтъка, ванилията и прясното мляко с маята.
Замесва се меко нелепнещо тесто. Взависимост от брашното, ако е необходимо измесете тестото с още малко брашно.
Взема се малко от мекото масло и тестото продължава да се меси. Когато тестото е усвоило маслото, пак се взема от него и така се процедира докато тестото усвои всичкото масло.
Получава се много меко и лепнещо тесто, така че при месенето може да си помагате със сладкарска шпакла.
Тестото се поставя в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.
Обелената тиква се нарязва на много тънки резенчета с височина 5 см.
В тиган с незалепващо покритие се разтопява 30 г масло. Поставят се резенчета тиква, които се поръсват с кафявата захар. Когато леко омекнат, внимателно се обръщат и се готвят до карамелизиране. Изваждат се и се оставят да се охладят.
Втасалото тесто се изсипва върху набрашнен плот, премесва се леко и се разточва на правоъгълник с размер 30/50 сантиметра.
Кората се намазва с меко краве масло и се поръсва с канела.
Нарязва се на 10 ленти с ширина на лентата 5 сантиметра.
Върху всяка лента се разполагат резенчетата тиква и се навиват на руло.
Рулата се подреждат в намаслена тава с размер 26 сантиметра.
Питата се поставя на топло да втаса. Внимателно се намазва с меко краве масло. Пече се на 180 градуса 30-35 минути. Поръсва се пудра захар.
Да ви е сладкo, есенно пъстро и весело!