06 окт. Сладък хляб със стафиди и канела
Съставки:
За тестото:
3 1/2 ч.ч. брашно
1 с.л. захар
1 1/2 ч.л. сол
1/4 ч.ч. топла вода
1 ч.л. захар
1/2 кубче мая
1 ч.ч. кисело мляко
1 яйце
4 с.л. масло
150 г стафиди
За плънката:
100 г (6 с.л.) масло
1 ч.ч. кафява захар
4 ч.л. канела
Сладък хляб с хубав аромат на канела и прекрасен вкус. Оформен по оригинален начин, придава тържествен вид на трапезата.
Приготвяне:
Накиснете стафидите за 30 минути в 100 мл бренди или портокалов сок.
В голяма купа сложете брашно, 1 с.л. захар, 1 1/2 ч.л. сол и разбъркайте с вилица.
В друга купа налейте вода, поръсете с 1 ч.л. захар и мая. Разбъркайте и оставете маята за 15 минути да шупне.
Към сухите съставки добавете киселото мляко, яйцето и маята. С миксер на слаба скорост бъркайте докато се омеси добре тесто. Тогава добавете накиснатите в бренди стафиди. Бъркайте да се омеси добре и накрая добавете меко масло. Омесете за последно, сложете тестото в намазнена купа и го оставете да втаса, докато удвои обема си – за около час.
Омесете тестото за кратко, пак го сложете в купа и го оставете да втаса отново. След като втаса за втори път, пригответе плънка като размесите: 6 с.л масло с 1 ч.ч. кафява захар и 4 с.л. канела.
Тестото разделете на две. Всяка половинка разточете на не много тънка правоъгълна кора с размер 20х10 см.
Всяка половинка намажете с канелената захарна смес и завийте на руло. Прищипете в края, за да се затвори.
Сложете двете рула едно върху друго като буква “Х” и увийте на спирала, така че разрезът да е отгоре. Завийте краищата.
Сложете рулото във форма за кекс. Оставете го да втасва за около 1 час.
Печете в предварително загрята на 220°C фурна за 15 минути. След това намалете температурата на 190°C и печете за около 15-20 минути докато сладкият хляб със стафиди и канела придобие златист цвят.