Следвайте тези няколко основни правила за печене и успехът ще последва.

Lesaffre Bulgaria Лесафр България Правим хляба голям

Следвайте тези няколко основни правила за печене и успехът ще последва.

Ако сте от кулинарите, които не могат да устоят да добавят шепа от това и да поръсят с онова, може да откриете, че при печивата няма да е така лесно. Печенето е областта в кулинарията, която не приема лесно артистичните импровизации. Но ако следвате няколко основни правила за печене, успехът със сигурност ще последва…

Съветите, които ще ви споделим, не се срещат често в книгите за готвене, някак си всички опитни кулинарни автори очакват от нас да ги знаем. Следвайте ги и гарантираме, че те ще направят Вашите печива наистина различни.

Пресяването на брашното

Отмина времето, когато рецептите съветваха брашното да се пресява. Тогава е било необходимо, за да се премахнат примесите и за да се вкара въздух, който да олекоти тестото. Днес е различно – брашното се мели по много по-висок стандарт, така че няма нужда да го пресявате.

Загряването на фурната

Това е важно – загрявайте фурната 10-15 минути преди употреба. Ако сложите печивото си в студена фурна, времето за приготвяне ще се увеличи многократно. По-важното е, че без нужната силна струя горещ въздух, тестото няма да се надигне както трябва и резултатът ще бъде плоско тесто.

Формите за печене

Обикновено формите за печене на хляб се измерват спрямо тестото, което побират, или спрямо големината на хляба, който се получава. Това може да бъде объркващо, ако не сте опитен пекар. За ориентир – стандартна форма за хляб от 900 г трябва да е приблизително 21,5 х 11,5 см, измерена в горната част и дълбока около 6 см.

Всички съставки трябва да са с еднаква температура. Това изискване е по-важно отколкото изглежда. Само когато са с еднаква температура, съставките ще се смесят добре заедно и тестото няма да се цепи. Имайте предвид, че ако пък се разцепва, ще получите тежък сладкиш. Затова винаги вадете яйцата и маслото предварително – поне 1-2 часа преди да ги ползвате. Въпреки това, ако сте забравили, винаги можете да размекнете маслото в микровълновата фурна, а яйцата да сложите в хладка вода за 15 минути.

Мерки и теглилки

Използвайте мерителни лъжици, за да измерите малките количества. Десертните лъжички не са мерителни и могат да бъдат много заблуждаващи. Нямате мерителни лъжици? Използвайте вашите кухненски везни: 1 ч.л. – към 15 г (количеството ще варира незначително в зависимост от съставките).

Не отваряйте фурната

Изкушението да погледнете какво се случва е наистина голямо, но ще трябва да устоите на него. Не отваряйте фурната преди да е минало поне три четвърти от времето за печене. Ако отворите вратата по-рано, много е вероятно средата на печивото да потъне. Температурата във фурната спада с около 30°С всеки път, когато отворите вратата да проверите ястието, така че освен всичко останало, забавяте и процеса на печене.

При печене на фурна с вентилатор

Важно е да се знае, че вентилаторът добавя допълнителни 20 градуса. Така че ако в рецептата е дадено да се пече на 180 градуса например и решите да използвате вентилатора, настройте на 160°C. За разлика от обикновените фурни, ако имате такава с вентилатор, не е нужно да я загрявате предварително. В случаите, когато печете торти, сладкиши, хляб или кифли – не е нужно предварително загряване.

Температурата

Колкото по-малко e яденето, толкова температурата, на която се готви, трябва да бъде по-висока, а времето за приготвяне – по-кратко.

Къде да е решетката на фурната

По този въпрос почти всеки от нас е имал колебания. Е, експертите казват, че в почти всички случаи решетката на фурната трябва да бъде поставена малко под средата. Изключение се прави, когато идеята е нещо да се запече и да се получи коричка. Тогава решетката се слага по-нагоре.

Правилно охлаждане

Печивата трябва да се охлаждат 15 минути във формата, в която са печени, след което ги извадете и ги прехвърлете на телена стойка, за да се охладят напълно.

Емоциите

Не гответе, когато сте под стрес, резултатът рядко е добър. Гответе с настроение и любов.

И най-важното накрая

Не бъдете твърде строги към себе си. Добрите резултати идват с практиката.