06 окт. Снежанки от лимец
Съставки:
- 150 г (1 ч.ч.) кисело мляко
- 1/4 ч.л. сода бикарбонат
- 500 г брашно от лимец
- 1 пакет суха мая Yuva
- 1/2 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 50 г масло
- 200 г сирене
Приготвяне:
Смесете киселото мляко със сода и разбъркайте.
В купа сложете брашното, посолете, добавете киселото мляко и маята.
Размесете. Поръсете със захар, сложете разтопено масло. Налейте 200 мл топла вода. Омесете лепкаво тесто. Покрийте с фолио и оставете на топло да престои 30 минути.
Разточете тестото на дебел лист. Поръсете половината с настъргано сирене. Покрийте с половината тестен лист. Оформете топка и отново разточете с дебелина 1-2 пръста.
С форма нарежете кръгли питки. Сложете ги в тава. Оставете ги да втасат за 45-60 минути.
Печете в предварително затоплена фурна на 180°C в долната част за 25-30 минути или докато се запекат до златисто кафяв цвят.