Специална рецепта за бърз и лесен хляб

Специална рецепта за бърз и лесен хляб

Необходими продукти:

  1. Вода – 300 мл. топла вода
  2. Мая – Vivo 20 грама; ½ кубче
  3. Захар – 1 чаена лъжица
  4. Брашно – 500 грама
  5. Сол – 1 ½ чаена лъжица
  6. Олио – 2 супени лъжици

Начин на приготвяне:

 Първата стъпка от рецептата за бърз и лесен хляб е подготвянето на маята. В топлата вода добавете маята и разбъркайте докато се разтвори, добавете захарта, солта и олиото и отново разбъркайте. Междувременно сложете фурната да се загрее на 50 градуса.

 Малко по малко към водата с маята добавете брашното и бъркайте, най-добре с дървена лъжица. Когато сместа стане много гъста напръскайте готварския плот с брашно, изсипете сместа на плота и започнете да месите с ръце. След около 5 минути месене тестото ви ще бъде хубаво и гладко.

 След като тестото е добре омесено, намажете тавата, в която ще печете хляба с мазнина, сложете тестото, намажете го и него с мазнина и сложете тавата в предварително загрятата на 50 градуса фурна, за да втаса. Тестото трябва да удвои обема си, което в топлата фурна става бързо, за около 40-50 минути.

  Когато тестото е удвоило обема си увеличете фурната на 220 градуса, без да вадите тавата и изпечете хляба за около 30-35 минути, докато придобие апетитна коричка. Ако по време на печенето ви се стори, че хлябът започва да се препича отгоре, а не е изпечен, сложете върху него лист алуминиево фолио.

Готовият хляб извадете от фурната и напръскайте с вода.

Воала! С мая Vivo всичко е лесно и вкусно!