Съветите на майсторите

Lesaffre Bulgaria Лесафр България Правим хляба голям

Съветите на майсторите

Мерете съставките прецизно – една малка неточност в количеството на дадена съставка може много да обърка цялата рецепта, затова се старайте да се придържате към посочените в рецептата количества на продуктите.

Приемете рецептата като насока – точността е най-важна при количествата на съставките, но начина на замесване, както и силата и продължителността на натиска, могат да окажат влияние върху резултата, затова записвайте наблюденията си и обогатявайте рецептите със своя личен опит.

Направете месенето и печенето по-лесни с подходящото оборудване – възползвайте се от всичко, което може да ви спести време и да подобри крайния резултат, процесът на създаване на печива така или иначе е дълъг и голяма част от ръчните процедури не могат да се механизират.

Следете количеството на маята – отнасяйте се към тази фантастична съставка с необходимото уважение, по същия начин използвайте содата и бакпулвера, защото ако добавите повече от необходимото, това, което печете ще се надигне бързо и бързо ще спадне.

Не форсирайте печенето – ако рецептата ви изисква 70 мин печене, а разполагате с час, просто не се захващайте, изпълнете я друг път, когато имате време. Ако ще се надбягвате с часовника, предвидете си поне 25% допълнително време.

Уверете се, че използвайте правилната тава – различните печива, изискват различни форми за печене, така че преди да започнете приготвянето, се уверете, че сте си набавили точната.

Не се предоверявате на клечката за зъби – нека този изпитан метод да не е единствения начин за проверка на готовността, комбинирайте този тест с проверка на цвета, дори можете да поставите ръката си върху хляба или сладкиша за проверка – ако след лек натиск формата се възвръща, то тестото е изпечено.

Изберайте висок процент мазнини при продуктите, които влагате – маслото и маргарина с по-ниско съдържание на мазнини съдържат повече вода, която може развали консистенцията на тестото.