Съвети и трикове за домашната пица

пан пица

Съвети и трикове за домашната пица

Приготвянето на пица изглежда лесно, но изисква техника и познания. Нашите експерти споделят трикове и проверени през годините техники. С тяхна помощ ще можете да правите пица у дома, без специалната фурна или други професионални уреди. С нашите съвети и трикове ще извлечете максимума от домашната пица и ще ви се получава точно както в най-добрите пицарии.

1. Използвайте кухненска везна

Повечето проблеми, които хората имат при приготвянето на добро тесто, се свеждат до неправилно измерване на брашното. Един от най-неточните начини да го направим е да използваме за мярка чаша. Най-добрите рецепти за пица (и хляб) винаги изискват съставки по тегло, а не по обем.
Защо е така?
Защото брашното е с променлив обем. Всички знаем, че 500 г брашно след като ги пресеем през сито, заемат много по-голям обем. Използването на кантар ще гарантира, че каквото и да е състоянието на брашното ви, компресирано или пълно с въздух, винаги ще използвате точното количество.

Съвети за пица

2. Изберете правилното брашно

Брашното е основната съставка в тестото за пица и видът, който използвате ще има голям ефект върху крайния резултат. Универсалното брашно работи добре, но ако искате по-хрупкава коричка и по-добра структура на тестото, трябва да помислите да купите брашно с високо съдържание на протеини, като специалното брашно за пица, което се смила по-фино.

flour-791840_1920

3. Печете пицата си на предварително загрята повърхност

Ако искате да получите автентична пица, като от италианска пицария, то най-добре я пригответе на предварително загрята, тежка повърхност. Идеалният вариант е камък за пица, но ако нямате, има още много други опции – плитка тава за печене на бисквити, но с по-дебело дъно или дори обърната чугунена тава и т.н. Използвайте каквото имате на разположение! Но не забравяйте да загреете повърхността в гореща фурна поне половин час, преди да изпечете пицата си.

pan-pizza-2412474_1920

4. Печете пицата си на много висока температура

Фурните за пица в ресторантите поддържат наистина много високи температури. За да пресъздадете тези условия е важно температурата във вашата фурна да е максимално висока. Нашите експерти препоръчват 250°С.

american-1238698_1920

5. Пригответе пицата си върху пергаментова хартия

Да приготвим тестото и да аранжираме пицата е приятната и забавна част. Но когато трябва да я прехвърлим в горещата фурна идва трудното. Пренасянето на пицата, когато тя е върху хартия за печене е много по-лесно. Особено ако не разполагаме с плоските лопати за фурна на майсторите пицари. Възможно е кората да не става толкова хрупкава, използвайки пергамент, но крайния резултат си струва.

pizza with figs

6. Сосовете за пица? Мислете нестандартно

Лесно е, да подходим безопасно и винаги да ползваме стандартния доматен сос. Всъщност има още много други възможности:
Песто
Барбекю сос
Сос от консерва с боб
Кетчуп

sauce-2779661_1920

7. Не слагайте твърде много продукти върху пицата

Всички харесваме дебели, плътни и преливащи от сос и кашкавал пици. Ако харесвате хрупкавата коричка, ще трябва да устоите на изкушението и да ограничите количествата. Да, знаем. Лесно е да се увлечете. В крайна сметка искате да направите най-епичната пица за семейството си. Но ако прекалите с топингите, това затруднява кората да се изпече напълно. Тук, в пълна сила, важи правилото малкото е повече.

pizza-figs-gorgonzzola