Тракийска мазница

Lesaffre Bulgaria Лесафр България Правим хляба голям

Тракийска мазница

Съставки:

  • 1/2 кг брашно
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 1 яйце
  • 1/2 кубче мая Yuva
  • 200 г сирене
  • масло 60 г (или свинска мас)
  • 1 с.л. сусам

Приготвяне:

Разтворете маята в 5 с.л. топла вода заедно със захарта.

Пресейте брашното в тава. Оформете кладенче. Сипете маята, добавете яйце и сол. Налейте постепенно 220 мл топла вода.

Омесете меко тесто и го прехвърлете в намаслена купа. Покрийте го с фолио и го оставете да втаса за около 30 минути.

Намажете с масло кръгла тава с размер 30 см, сложете втасалото тесто и го разстелете с ръце, докато запълни тавата. Намажете с 1/3 от маслото.

Поръсете с 1/3 от натрошеното на дребно сирене. Прегънете тестото на две и отново го разточете с ръце, за да се покрие дъното на тавата.

Намажете половината от останалото масло, поръсете с половината от останалото сирене и прегънете тестото отново. Повторете процеса още веднъж като използвате останалото сирене и част от маслото. Оформете питка и намажете добре с масло.

Поръсете със сусам. Оставете да втаса за 30-45 минути.

Изпечете мазницата в предварително загрята на 180°C фурна за около 30-35 минути.