Тракийски милинки

Lesaffre Bulgaria Лесафр България Правим хляба голям

Тракийски милинки

Съставки:
За тестото:
1/2 кубче прясна мая Yuva
200 мл прясно мляко
100 мл вода
1 ч.л. сол
4 с.л. олио
600 г брашно
За заливката:
1 яйце
50 г масло
1 с.л. свинска мас

Приготвяне:

Пресейте 5 с.л. от брашното и полейте с 50 мл леко затоплена вода. Сложете маята и разбъркайте добре.

Пресейте и останалото брашно и оформете кладенче.

Затоплете млякото до 35°C, както и водата. Смесете ги и към тях добавете сол, олио и разбъркайте добре.

Наливайте течността при брашното постепенно, сложете разбърканата мая и замесете меко тесто. Покрийте тестото и го оставете да втаса за 40 минути.

След това го разделете на фитили и от тях нарежете и оформете топчета с големината на едър лешник. Наредете ги в намаслена тава с големина 28 см. Оставете добре да втасат докато удвоят обема си.

Пригответе заливката като разбиете яйцето и към него добавите останалите продукти: меко масло, разтопена мас, вода и сол.

Разбъркайте добре. С тази смес намажете втасалите милинки.

Поставете тавата в долната част на предварително затоплена фурна на 180°С за 30-35 минути и печете милинките докато станат златисти.