06 окт. Унгарска погача
Съставки:
- 400 г брашно
- 90 г свинска мас
- 100 г заквасена сметана (кисело мляко)
- 20 г (1/2 кубче) мая
- 2 жълтъка
- 1 ч.л. захар
- 1/2 ч.л. сол
- 1 белтък
Приготвяне:
От брашното отделете 1 чаша, а останалото пресейте в купа, посолете и размесете със захарта. Оформете кладенче и в него сложете маята. Залейте със 100 мл топла вода и разбъркайте. Добавете стопената мас, сметаната и жълтъците.
Омесете меко тесто като прибавите и останалото брашно. Тестото трябва да е меко и пухкаво.
Покрийте с фолио и оставете да втаса за 30-45 минути.
Разточете тестото на лист с дебелина един пръст. С форма изрежете кръгове. Направете черти с нож, първо на дължина, а после напречно, така че да се получат ромбчета.
Сложете питките в тава за печене. Оставете ги за 10-15 минути и тогава ги намажете с един белтък, разбит с лъжица вода.
Печете около 20-25 минути в предварително загрята на 180°C фурна. За предпочитане е да ги консумирате топли.