Унгарска погача

Lesaffre Bulgaria Лесафр България Правим хляба голям

Унгарска погача

Съставки:

  • 400 г брашно
  • 90 г свинска мас
  • 100 г заквасена сметана (кисело мляко)
  • 20 г (1/2 кубче) мая
  • 2 жълтъка
  • 1 ч.л. захар
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 белтък

Приготвяне:

От брашното отделете 1 чаша, а останалото пресейте в купа, посолете и размесете със захарта. Оформете кладенче и в него сложете маята. Залейте със 100 мл топла вода и разбъркайте. Добавете стопената мас, сметаната и жълтъците.

Омесете меко тесто като прибавите и останалото брашно. Тестото трябва да е меко и пухкаво.

Покрийте с фолио и оставете да втаса за 30-45 минути.

Разточете тестото на лист с дебелина един пръст. С форма изрежете кръгове. Направете черти с нож, първо на дължина, а после напречно, така че да се получат ромбчета.

Сложете питките в тава за печене. Оставете ги за 10-15 минути и тогава ги намажете с един белтък, разбит с лъжица вода.

Печете около 20-25 минути в предварително загрята на 180°C фурна. За предпочитане е да ги консумирате топли.