Хлебче с моцарела и ароматен сос

Хлебче с моцарела и ароматен сос

Готови ли сте да си спретнем заедно едно апетитно чесново хлебче с моцарела, което и така да си хапнете, ще ви бъде неустоимо вкусно? Хайде тогава!

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • брашно – 700 г
  • прясно мляко – 250 мл
  • прясна мая Лесафр – 25 г
  • кисело мляко – 3 с.л.
  • яйца – 3 бр. ( 1 жълтък се заделя за намазване)
  • захар – 1 ч.л.
  • сол – 1 ч.л.
  • олио – 3 с.л.

ОЩЕ:

  • краве масло – 80 г меко
  • чесън – 1 скилидка
  • магданоз – щипка сух
  • моцарела – 1 ч.ч настъргана

ЗА НАМАЗВАНЕ:

  • жълтъци – 1 бр. заделения
  • прясно мляко – 1 с.л.
  • олио – 1 с.л.

Начин на приготвяне

 Разтворете маята в прясното мляко. Сложете брашното на кухненския плот и направете дупка в средата. Добавете прясното мляко (с маята), киселото, захарта, солта, олиото и замесете меко тесто. Завийте и оставете на топло, докато удвои обема си.

 Обелете чесъна и го пресовайте с преса в купичката с кравето масло. Добавете магданоза и разбъркайте добре. Тестото разделете на 4 равни части. Всяка разточете на квадратен лист. Първият лист намажете обилно с кравето масло и поръсете с моцарелка.

 Разточете втора питка и я сложете върху първата. Отново намажете и поръсете с моцарелата. Постъпете по същия начин и с другите парчета, като последното не се маже.

 Прехвърлете хляба с моцарела в тавичка, застлана с хартия за печене. С ръце леко раздърпайте тестото, докато заеме дъното. Оставете на топло да втаса за около 30 минути.

 Намажете с разбития жълтък, прясно мляко и олио. По желание можете да направите разрези по тестото и да поръсите със сусам. Печете чесновия хляб в загрята фурна на 180 градуса до готовност. Извадете и преди да сервирате, леко охладете.

Хлебчето е готово, а ароматът невероятен? Можем да ви пожелаем единствено бон апети!