
03 май Хлебче с моцарела и ароматен сос
Готови ли сте да си спретнем заедно едно апетитно чесново хлебче с моцарела, което и така да си хапнете, ще ви бъде неустоимо вкусно? Хайде тогава!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- брашно – 700 г
- прясно мляко – 250 мл
- прясна мая Лесафр – 25 г
- кисело мляко – 3 с.л.
- яйца – 3 бр. ( 1 жълтък се заделя за намазване)
- захар – 1 ч.л.
- сол – 1 ч.л.
- олио – 3 с.л.
ОЩЕ:
- краве масло – 80 г меко
- чесън – 1 скилидка
- магданоз – щипка сух
- моцарела – 1 ч.ч настъргана
ЗА НАМАЗВАНЕ:
- жълтъци – 1 бр. заделения
- прясно мляко – 1 с.л.
- олио – 1 с.л.
Начин на приготвяне
Разтворете маята в прясното мляко. Сложете брашното на кухненския плот и направете дупка в средата. Добавете прясното мляко (с маята), киселото, захарта, солта, олиото и замесете меко тесто. Завийте и оставете на топло, докато удвои обема си.
Обелете чесъна и го пресовайте с преса в купичката с кравето масло. Добавете магданоза и разбъркайте добре. Тестото разделете на 4 равни части. Всяка разточете на квадратен лист. Първият лист намажете обилно с кравето масло и поръсете с моцарелка.
Разточете втора питка и я сложете върху първата. Отново намажете и поръсете с моцарелата. Постъпете по същия начин и с другите парчета, като последното не се маже.
Прехвърлете хляба с моцарела в тавичка, застлана с хартия за печене. С ръце леко раздърпайте тестото, докато заеме дъното. Оставете на топло да втаса за около 30 минути.
Намажете с разбития жълтък, прясно мляко и олио. По желание можете да направите разрези по тестото и да поръсите със сусам. Печете чесновия хляб в загрята фурна на 180 градуса до готовност. Извадете и преди да сервирате, леко охладете.
Хлебчето е готово, а ароматът невероятен? Можем да ви пожелаем единствено бон апети!