21 сеп. Хлябът днес: културен феномен и цялостно изживяване

В днешна Европа вече никой на възприема хляба като нещо, с което да оберем соса от чинията си или като начин да похапнем, но без прибори. Той вече придобива нов, по-висок статут – не просто допълва храните, с които се консумира, а спомага и за по-доброто вкусово удовлетворение от тях.

От просто хляб за ядене традиционният продукт се превръща в част от удоволствието от храненето. Днес консумираме хляб като част от балансирания хранителен режим, който ни помага да поддържаме добро здраве.

Съвременният потребител избира хл1103a18-pan-biovaяб според  няколко критерия: външен вид, състав, вкус и свежест. Той държи на съставки от утвърден производител. Вкусът с много сложен механизъм, който се основава на всичките пет сетива: зрение, допир, вкус, мирис и звук. Интериорът и атмосферата в дадена пекарна, както и емоциите на купувача влияят върху покупката и допълват дефиницията на вкуса. Добрият хляб се определя в зависимост от комбинацията на усещания, свързани с традицията, здравето и хранителната безопасност. Следователно имиджът на хляба трябва да бъде съзвучен с понятието за традиционните хлябове и техния вкус и аромат. Но тъй като вкусът не спира да се развива постоянно, не можем да кажем, че разполагаме с профила на идеалния хляб!

 

При наличието на толкова голямо разнообразие от хранителни навици е важно да идентифицираме и опишем взаимодействията, от които се пораждат сензорните усещания. За Lesaffre 150-годишния опит в производството на мая за различни пазари осигурява на компанията безпогрешно разбиране на езика на хляба. Така че с помощта на широка гама от технологични анализи се откриват ароматични компоненти, придаващи типичен вкус на различните видове хляб. Става дума за истинското култивиране на вкуса: а то започва с култивирането на маята.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.