Хранителният профил на хляба – традиционна храна, която е в основата на нашата диета

Пълнее ли се от хляб? Не, правилно консумираният хляб, без никакви добавки, не ви кара да напълнявате! Ние насочваме вниманието към диетичните свойства на този здравословен продукт, който е бил в основата на нашата диета в продължение на повече от 6000 години и още много занапред!

Хлябът е полезен за вашето здраве!

Разликата между самостоятелно консумирания хляб и по-малко здравословните начини на консумация

За да разберем защо някои диетолози критикуват хляба, трябва да правим разлика между самостоятелно консумирания хляб и по-малко здравословните начини на консумация.

  • Самостоятелно консумиран хляб или хляб с продукт за намазване: хлябът е с ниско съдържание на мазнини, но навиците за консумация имат тенденцията да диктуват добавянето на висококалорични продукти, включително масло, сладко, мед, сирене или продукти за сандвич, като месо. Тези модели на консумация подтикват потребителите да приравняват хляба с хляба плюс продукта за намазване/топинга.
  • Ферментирало тесто спрямо сладко, богато на мазнини тесто: въпреки че брашното, солта, водата и маята (основни съставки за тесто) съдържат малко калории, резултатът е много различен, след като са добавени захар, маргарин, олио, масло и т.н. Всички обичаме несравнимо топящата се в устата текстура на хляба, покрит със слой от сладко или продукт за намазване.

Следователно понякога е по-лесно да отхвърлите даден продукт изцяло, вместо да поправите лош хранителен навик! Що се отнася до тези разлики, много диетолози предпочитат да отхвърлят хляба напълно, отколкото да се опитват да образоват потребителя.

Диетичните и хранителни свойства на хляба

Ниско съдържание на мазнини: Днес хлябът съдържа само 1% липиди, ненаситени мастни киселини, полезни за организма. Те включват линолова киселина, която играе превантивна роля при сърдечно-съдови заболявания. NB: хлябът за тостер, подобрените питки и сухари често съдържат добавени мазнини.

Съдържание на бавни въглехидрати: В нашата диета е важно да правим разлика между въглехидрати с бързо усвояване (захар, мед, плодове) и бавно усвояващи се въглехидрати (главно нишесте, което се съдържа в нишестените храни и хляба (55 g на всеки 100 g)). Бавните въглехидрати създават по-дълготраен ефект на ситост – предимство, преоткрито наскоро от спортисти, които се стремят към висок прием преди тренировка или продължително натоварване.

Съдържание на влакнини: Хлябът съдържа различни количества диетични влакнини в зависимост от вида на използваното брашно: 0,3% за бял хляб до над 1,5% за така наречения „пълнозърнест хляб“. Влакнините, които не се усвояват от организма, насърчават перисталтиката, като същевременно елиминират други вещества и по този начин правят някои от приетите калории неефективни.

Съдържание на витамини: Хлябът е източник на витамини от група В и магнезий, фосфор и желязо, които насърчават растежа и се борят срещу стареенето на клетките. (Пълнозърнестият хляб съдържа 3 пъти повече магнезий и витамин Е от белия хляб).

Видове белтъчини: Хлябът е източник на растителни белтъчини, които са с ниско съдържание на мазнини и са отлични за изграждане на мускулна тъкан.