
08 юли Шоколадов кекс с черешки
Необходими продукти:
- яйца – 3 бр. (стайна температура)
- прясно мляко – 200 мл (хладко)
- олио – 100 мл
- захар – 150 г
- мая Yuva – 25 г прясна
- сол – 1 щипка
- ванилия – 2 бр.
- брашно – около 700 г
- сладко – 150 г
За глазурата:
- шоколад – 250 г (черен или млечен)
- масло – 1 ч.л.
- прясно мляко – 70 мл
Начин на приготвяне:
В купа сипете 100 мл от млякото, 1 ч.л. захар, 2 с.л. брашно и начупената мая. Разбъркайте леко, покрийте и оставете маята да се активира. В друга купа разбийте яйцата и захарта. Добавете останалото мляко, олиото, ванилиите, солта, шупналата мая и разбъркайте.
В тава сложете 600 г брашно и направете кладенче. Изсипете сместа с маята и започнете да месите, като постепенно поемате от брашното. Добавяйте още брашно докато получите меко тесто. Покрийте и оставете да удвои обема си.
Втасалото тесто разделете на шест части и ги разточете на тънки правоъгълници. Върху всеки правоъгълник по дължината му поставете по 2 с.л.сладко и навийте на рула. Намазнете кексова форма и поръсете с брашно. Подредете рулата в кръг едно върху друго. Покрийте и оставете да втасва за 1 час.
Печете на 170 градуса около 50 минути и оставете да се охлади. Ако е необходимо по време на печенето, кексът се покрива с фолио. През това време пригответе глазурата.
На водна баня разтопете шоколада + 1 ч.л. масло и 70 мл прясно мляко. Бъркате докато шоколадът напълно се разтопи. Изстиналият кекс се полива с шоколадовата глазура.
А сега е време да се насладите на върховния вкус! Бон апети!