Шоколадов кекс с черешки

Шоколадов кекс с черешки

Необходими продукти:

  • яйца – 3 бр. (стайна температура)
  • прясно мляко – 200 мл (хладко)
  • олио – 100 мл
  • захар – 150 г
  • мая  Yuva – 25 г прясна
  • сол – 1 щипка
  • ванилия – 2 бр.
  • брашно – около 700 г
  • сладко – 150 г

За глазурата:

  • шоколад – 250 г (черен или млечен)
  • масло – 1 ч.л.
  • прясно мляко – 70 мл

Начин на приготвяне:

  В купа сипете 100 мл от млякото, 1 ч.л. захар, 2 с.л. брашно и начупената мая. Разбъркайте леко, покрийте и оставете маята да се активира. В друга купа разбийте яйцата и захарта. Добавете останалото мляко, олиото, ванилиите, солта, шупналата мая и разбъркайте.

  В тава сложете 600 г брашно и направете кладенче. Изсипете сместа с маята и започнете да месите, като постепенно поемате от брашното. Добавяйте още брашно докато получите меко тесто. Покрийте и оставете да удвои обема си.

  Втасалото тесто разделете на шест части и ги разточете на тънки правоъгълници. Върху всеки правоъгълник по дължината му поставете по 2 с.л.сладко и навийте на рула. Намазнете кексова форма и поръсете с брашно. Подредете рулата в кръг едно върху друго. Покрийте и оставете да втасва за 1 час.

  Печете на 170 градуса около 50 минути и оставете да се охлади. Ако е необходимо по време на печенето, кексът се покрива с фолио. През това време пригответе глазурата.

  На водна баня разтопете шоколада + 1 ч.л. масло и 70 мл прясно мляко. Бъркате докато шоколадът напълно се разтопи. Изстиналият кекс се полива с шоколадовата глазура.

А сега е време да се насладите на върховния вкус! Бон апети!