Френски шоколадов сладкиш за деня на любовта

Френски шоколадов сладкиш за деня на любовта

Френски шоколадов сладкиш за деня на любовта

Необходими продукти:

  1. Яйца – 4 бр.
  2. Захар – 200 гр.
  3. Суха мая Лесафр – 3 чаени лъжици
  4. Брашно – 100 гр.
  5. Шоколад – 200 гр.
  6. Краве маслко – 180 гр.
  7. Шоколадови капки – 75 гр.
  8. Мед – 2 супени лъжици

За глазурата:

  1. Млечен шоколад – 100 гр.
  2. Течна животинска сметана – 40 гр.

Начин на приготвяне:

 Фурната се загрява на 180ºС, работеща с горен и долен реотан и вентилатор. В купа се смесват яйцата и захарта. Разбиват се с миксер, докато сместа побелее и увеличи обема си. Маята се смесва с брашното и се добавя към разбитите на крем яйца. Разбъркването продължава до еднородност. Купата със сместа се оставя на страна до употреба.

 Шоколада се начупва на парчета и се разтопява на водна баня с периодично разбъркване. Добавя се маслото и разбъркването продължава докато се разтопи напълно и се смеси с шоколада. Последно към сместа се добавя меда. Разбърква се няколко пъти докато сместа го поеме равномерно, след което съда се отстранява от водната баня.

 Докато шоколада и маслото са се разтопявали, яйчената смес е шупнала леко. Шоколадовата смес се налива на струя към яйчената, при непрекъснато разбъркване. Накрая в сместа се прибавят шоколадовите капки или нарязан на парченца шоколад. Разбърква се със шпатула или лъжица.

 Получената смес се насипва в тава застлана с хартия за печене. Сместта заема около 2 см. от височината на тавата. Пече се в предварително затоплената фурна за около 25 минути. Готовността се проверява с клечка – забучена в центъра на печивото, трябва да излиза леко влажна, но без полепнало тесто. Когато се извади от фурната повърхността на десерта е леко надута, но след като престои 5-10 минути спада до хоризонтално положение.

 Охладеният десерт се прехвърля в подходящ за сервиране съд. Приготвя се шоколадовата заливка: Сметаната се загрява до завиране, сваля се от огъня и се смесва с шоколада. Разбъркват се до хомогенност. Полученият ганаш се насипва в центъра на десерта и с помощта на нож или шпатула се разнася по цялата му повърхност.

  Може да се сервира веднага след като се охлади, но на следващият ден е още по-вкусен! Френският шоколадов сладкиш се съхранява на стайна температура. Може да се гарнира с топка сладолед или пресни плодове като ягоди, малини или други според предпочитанията.

 Да ви е сладко!