Щолен

Lesaffre Bulgaria Лесафр България Правим хляба голям

Щолен

Щоленът е вид традиционен за Германия сладкиш с формата на хляб, който се приготвя по време на коледните празници. Дрезденският щолен е влажен, тежък хляб, пълен с плодове, като е най-разпространен в Германия и е неизменна част от дрезденския коледен пазар. По Коледа там се провежда и дрезденския коледен фестивал, където се прави огромен щолен, тежащ 3-4 тона. Със специален превоз се кара до коледния пазар и тържествено се разрязва на малки парченца, които се продават срещу малка сума, която отива за благотворителност.

Продукти

150 г стафиди; 75 г захаросани цитрусови кори; 150 г ядки – бадеми и лешници; нарязани на едро; 5 с.л. ром; 100 мл прясно мляко; 50 г захар; 1 прясна мая Виво или прясна мая Yuva;

500 г пресято брашно; 250 г масло; 5 бр. жълтъци; 2 ванилии; корички от 1 лимон или портокал; 100 г пудра захар

Начин на приготвяне

Накиснете стафидите и цитрусовите кори в рома за около час. Смесете захарта, маята, щипка сол, млякото и 5 с.л. брашно и ги оставете да шупнат. Сместа се замесва с останалото брашно, жълтъците, 150 г масло, ванилията и лимоновата кора. След като се омеси добре се прибавят ядките, стафидите и цитрусовите кори. В процеса на месене може да се добави още брашно, докато се получи средно меко тесто. Сложете в дълбок съд, покрийте с кърпа и оставете да втаса на топло за около 2 часа. Премесете и разточете на овал, с размер приблизително 20х30 см. В средата, по дължината може да се добави марципан.

Двата края на получения овал се прегъват като леко се застъпват един върху друг или пък единият край се прегъва докато покрие половината тесто, а от другия край се навива руло, така че да покрие прегънатия край. Поставя се в намаслена с масло или мас тава и се пече на 170°C около час – час и половина в предварително загрята фурна. През това време останалото масло се смесва с пудрата захар за глазура. След като Щолена се опече, се намазва обилно с глазурата. Оставя се да изстине преди да се сервира.