27 сеп. Рецепта – Бейгъли
Необходими продукти:
- 3 ¾ чаши бяло брашно
- 1 пакетче суха мая “ЮВА”
- 1 чаена лъжица захар
- 2 чаени лъжици сол
- 1 супена лъжица и 1 чаена лъжица малцов екстракт
- 1 чаена лъжица сода бикарбонат
- 300ml топла вода
- 1 яйце
- Маково семе
- Сусамови семена
Начин на приготвяне:
В голяма купа изсипете брашното, захарта, една чаена лъжица сол, чаена лъжица малцов екстракт и суха мая “ЮВА”. След като ги разбъркате добре, добавете топлата водата и размесете тестото около 10 минути на повърхност, поръсена с брашно. Тестото ви трябва стане меко, да се отделя лесно от купата и да може да бъде оформено на топка.
Трябва да знаете, че в зависимост от марката, начина на измерване, влажността в дома ви и други важни фактори, брашното ви ще абсорбира различно количество вода. Затова количеството вода, което се изисква, може да бъде различно. Ако тестото е сухо, сипете още вода към него, а ако е лепкаво, поръсете още брашно.
Разделете тестото на 8 кръгчета като пробиете дупка в средата на всяко с показалеца си, след което ги поставете върху хартия за печене. Оставете ги на стайна температура за около 2 часа, за да увеличат размера си. Не забравяйте да ги покриете с кърпа.
Междувременно, пригответе тенджера с вряща вода. Разтворете в нея втората чаена лъжица сол, супена лъжица малцов екстракт и чаена лъжица сода бикарбонат. Пуснете оформените бейгъли във врелия разтвор и ги оставете за две минути от всяка страна. След като приключите с тази стъпка, върнете Бейгълите върху хартията за готвене и ако дупките са се свили ги разширете отново като натиснете отвътре с обратната страна на дървена лъжица за готвене.
Поръсете бейгълите със семената, след което ги сложете в предварително загрята до 215 градуса фурна и печете около 20-25 минути, след което вашите пухкави бейгъли ще бъдат готови.
Добър апетит!