Френски Кроасани

Френски Кроасани

Необходими продукти:

  • 4 ½ чаши брашно
  • 2 ¼ чаени лъжици суха мая “ЮВА”
  • 5 супени лъжици захар
  • 1 чаена лъжица сол
  • 1 чаша дестилирана вода
  • ½ чаша пълномаслено прясно мляко
  • 250г краве масло (1 чаша + 2 супени лъжици)
  • 1 голямо яйце 

Начин на приготвяне:

Тесто

Сложете в голяма купа и разбъркайте брашното, захарта, солта и сухата мая “ЮВА”. След като сте разбъркали хубаво, добавете млякото и водата и продължете да бъркате. Накрая добавете и две супени лъжици масло като продължите да замесвате тестото около 4 минути. 

Имайте предвид, че в зависимост от марката на брашното, начина на измерване, влажността в дома ви и други фактори, то ще абсорбира различно количество вода. Затова количеството вода, което се изисква, за да замесите тестото си може да бъде различно. Ако то е сухо, сипете още вода към него, а ако е лепкаво, поръсете още брашно. В крайна сметка тестото ви трябва да стане меко, лесно да се отделя от купата и да бъде оформено на топка. 

Поставете тестото на дъска, поръсена с брашно. Оформете го в правоъгълна форма с размери около 23 х 30 см. Поставете оформеното тесто върху хартия за готвене и покрийте с кърпа, която не оставя влакна. Оставете тестото за час и половина на стайна температура, след което го поставете в хладилника за още час. 

Междувременно, разстилете останалото масло в съд с размер 20 х 20 см. Поставете и него в хладилника и го извадете около 15 минути преди тестото, за да омекне. След като извадите тестото от хладилника, оформете го в размер около 35 х 35 см и поставете хладното, но омекнало масло върху тестото. Сгънете четирите края на тестото към средата, обгръщайки изцяло маслото. 

Оттук, разстилете още веднъж тестото в размер около 50 х 35 см. Сгънете тестото на три като съберете към средата. Върнете го върху подложката с хартията за готвене, отново покрийте с кърпа и поставете в хладилника за около час. Повторете тази стъпка още 2 пъти като през последната от тях оставете тестото по-дълго време. 

Кроасани

Поставете тестото върху дъска, поръсена с брашно. Оформете го като правоъгълник в размер 60 х 35 см. Използвайте нож за пица, за да оформите краищата в права линия, след което разрежете правоъгълника през средата. Всяка от двете части разрежете на 4 равни квадрата, а всеки от тези квадрати разрежете по единия диагонал, за да получите по два равни триъгълника. 

Отделете всеки от тези триъгълници и ги навийте във формата на кифличка. Можете да ги оставите прави, а може да ги свиете като съберете краищата им, за да постигнете по-класическия им вид. Поставете навитите кроасани в тава, покрита с хартия за готвене. Покрийте кроасаните с кърпа и оставете за 2 часа на топло място или докато кроасаните удвоят размера си. 

Загрейте фурната до 190 градуса, а докато това става, разбийте едно яйце заедно с две чаени лъжици вода и нанесете върху кроасаните с четка за яйца. Когато фурната загрее, поставете кроасаните в нея и печете около 15 минути, след което вашите френски кроасани ще бъдат готови!

Bon appétit!