Великденския козунак – традиция и модерност

Великденския козунак винаги е бил неизменна част от празничната великденска трапеза, заедно с боядисаните яйца. Това всъщност е така от началото на 20 век в България, а традицията е пренесена от Франция. Самият козунак, като вид обреден хляб е измислен от френски кулинари и хлебари преди почти 400 години. Първоначално навлиза и измества традиционния обреден хляб в българските градове, докато постепенно навлиза във всички български домакинства.

В последните години наблюдаваме едно сериозно развитие на видовете козунак, най-вече тези, които се продават в търговската мрежа. Цените също варират, като започват от няколко лева и стигат до баснословни суми като 50-60 лв за броя. Разбира се, има си и причини, бутикови пекарни използващи био съставки, белгийски шоколад и други по-засукани суровини за направата на вкусното изкушение.

Именно стремежа да сложим много вкусен козунак на великденската трапеза, подтиква все повече изкушени от кулинарията българи да започнат да правят домашен великденски козунак. Въпреки, че да направиш хубав козунак не е толкова лесно, колкото домашен хляб например, не е и толкова трудно. Предимствата са ясни – сами избираме съставките, които да вложим, не се редим по опашки пред пекарни и магазини, а козунакът е прясно изпечен, и най-важното – повод да се похвалим пред приятели и познати в социалните мрежи. Да, точно така, последните години това са едни от най-често споделяните снимки – боядисаните яйца и домашния козунак.

Ние от Лесафр България, като най-големият и уважаван производител на мая за хляб тази година решихме да стимулираме този тренд – правенето на домашен козунак. Организираме игра във Facebook, с която стимулира всички фенове на печенето на козунаци да споделят вкусни рецепти за домашен козунак, а наградите наистина си заслужават:

    • Прецизна кухненска везна – TEFAL Optiss
    • Професионални кухненски прибори за домашно сладкарство и пекарство KitchenAid 4 бр. с порцеланова поставка
    • Мая и други малки изненади на Лесафр България

Също така подготвихме видео урок с шеф готвач Ивелина Иванова, с който искаме да помогнем на тези от вас, които са решили за първа година да приготвят домашен козунак.

Рецептата е лесна, а и крайния резултат е изключително вкусен. Не случайно именно французите са измислили козунака, затова и маята на Lesaffre е много подходяща за приготвянето им. За читателите на Edna.bg, които предпочитат да работят с написана рецепта, вместо с видео, Lesaffre споделят тази лесна рецепта за козунак.

Нека това, че е лесна не ви подвежда – крайният резултат ще накара и най-претенциозните да си оближат пръстите, а външният вид на козунака ще ви даде повод с гордост да го споделите с приятелите в социалните мрежи. Всеки става майстор-пекар с мая Yuva или Vivo!

Дата
Категория
Новини