04 окт. Благоуханен бретцел
500 г брашно
20 г прясна мая Yuva
1 ч л захар
1 ч л сол
300 мл вода
20 г краве масло
1 л вода
1 ч л сода
1 с л едра морска сол
Приготвяне:
Брашното се поставя в голям съд. В малък съд маята се разтваря заедно със захарта в топла вода. Оставя се на топло за 5 минути. След това се излива в купата с брашното. Омесва се еластично тесто, като накрая се добавят солта и маслото. Меси се 10 минути, след което се оформя на топка и се покрива. Тестото се оставя за 10 минути без да се меси. Разделя се на 10 части, които се разточват на дълги фитили, които са по-дебели в средата. От тези фитили се оформят бретцелите. Оставят се покрити за около половин час, за да втасат. В тенджера се кипва водата заедно със содата. Бретцелите се потапят в кипналата вода, оставят се за около 30 секунди и се вадят с удобен прибор. Редят се в тава и се оставят да изсъхнат за 2-3 минути. Фурната е предварително загрята на 220С. Бретцелите се поръсват с морската сол на вкус. Пекат се до получаване на златисто кафяв цвят.