Родопски колаци

Родопски колаци

Необходими продукти

  • 20 г прясна мая “Виво”
  • 2 чаени чаши брашно
  • 300 мл топла вода
  • 1 ч.л. захар
  • ½ с.л. сол
  • 1 яйце
  • 4 с.л. олио

Начин на приготвяне

В голяма купа поставете прясната мая и захарта и изсипете топлата вода върху тях. Разбъркайте сместа добре, след което я оставете около 10-15 минути, за да шупне маята. Когато това стане, прибавете в купата и останалите съставки – брашното, солта, олиото и яйцето.

Бъркайте съставките, докато се получи гладка консистенция, която на гъстота трябва да бъде като тази на кексово тесто. Имайте предвид, че в зависимост от фактори, като температурата на въздуха и водата, както и вида на брашното, което използвате, ще се абсорбира различно количество течност и може да се наложи да долеете още топла вода.

Оставете получената смес да втаса за известно време. Междувременно я разбъркайте няколко пъти, докато чакате това да се случи. След втаса, тя ще бъде готова за следващата стъпка, която е да приготвим колаците.

Поставете тиган с незалепващо покритие на котлона. С черпак загребете от сместа и я излейте в тигана. Пригответе колаците внимателно и от двете страни, след което ги сложете в чиния или дълбок съд и поднесете на семейството си.

Добър апетит!