Рецепта за гулаш в хлебна купа

Рецепта за гулаш в хлебна купа

Приготвяне на хлебчетата, от които се правят купите

Съставки:

  1. Суха мая “Саф Инстант” златен – 2 супени лъжици
  2. Вода – 3 чаени чаши. Използвайте топла вода, около 40 градуса, не повече, за да се разтвори добре водата.
  3. Захар – 2 супени лъжици, които ще ни помогнат тестото да бухне по-добре.
  4. Сол – 2 чаени лъжички
  5. Зехтин – 2 чаени лъжички
  6. Бяло брашно – 6-7 чаени чаши

Приготвяне:

  1. В малка купа разтворете маята в топлата вода. В по-голяма купа сипете захарта, солта, зехтина, разтворената мая и 3 чаши брашно. Разбийте ги с миксер на средна скорост за около 3 минути. Досипвайте останалото брашно, за да се получи меко тесто /то ще е лепливо, но това не е проблем/.
  2. Изсипете полученото тесто върху набрашнена повърхност. Месете докато стане гладко и еластично, за около 6 до 8 минути. Поставете в намазнена купа, като го завъртите вътре, така че да се омазни самото тесто отвсякъде. Покрийте с кухненска кърпа и оставете да бухне на топло за около 30 минути. В края на тези 30 минути тестото трябва да е удвоило своя обем.
  3. Включете фурната, за да се загрее до 260 градуса. Смачкайте малко тестото и го разделете на 6 равни топки. Поставете ги на омазнена хартия за печене, като ги разположите поне на 8-9 см една от друга. Отново ги покрийте с кърпата, и ги оставете да бухнат, като отново трябва да се удвои обема им, за около 15 минути. След това ги поръсете с малко вода, а ако харесвате сусамова поръска, можете да добавите към питките. Използвайте остър нож и направете плитки прорези на повърхността на питките, под формата Х. Печете на тази температура за около 2 минути, след това намалете температурата на 220 градуса. Изчакайте питките да придобият златисто кафяв цвят, при което вътрешната температура на питките достигне около 95 градуса. Извадете от тавата и оставете да изстине напълно.

Изрежете тънък капак в горната част на питките. След това издълбайте вътрешната страна на питките, като оставите около 1 см дебелина на стените. Издълбаната част на хляба може да използвате вместо крутони за супата, или за други нужди.

Приготвяне на супата

Съставки:

  1. 450 г задушено говеждо
  2. 500 г картофи, нарязани на 3-4 см кубчета
  3. 1-2 червени чушки нарязани на 2-3 см
  4. 1 консерва с нарязани или цели домати /250 г/
  5. 600 мл зеленчуков бульон
  6. 2 глави лук, ситно нарязани
  7. Олио
  8. Сол и пипер
  9. Сладък червен пипер, майорана, черен пипер, дафинов лист

Инструкции за приготвяне

В по-голяма тенджера загрейте две супени лъжици олио на висока температура. Подправете месото със сол и пипер на вкус. Запържете го, докато стане бледо кафяво от всички страни. Добавете от подправките, като ги пържите за няколко секунди, без да ги загаряте. Добавете лука, доматите и бульона. Добавете сол и пипер на вкус. Захлупете тенджерата и я оставете да заври. Намалете температурата към средно слаба, и гответе за около час и 15 минути. Уверете се, че супата се готви бавно, но без да спира.

Добавете картофите и чушките, гответе за още около 20 минути, или докато се уверите, че картофите са сварени, но не преварени.

Когато гулашът е готов, докато е още горещ, разсипете по хлебните купи.

Добър апетит!