
28 окт. Традиционен български тиквеник
Необходими продукти
- 750 гр. брашно
- 1 чаена лъжица суха мая “Саф инстант”
- 15 гр. сол
- 8 гр. захар
- 220 мл. вода
- 70 мл олио
Пълнеж:
- 750 гр. тиква
- 70 гр. захар
- 40 гр. орехови ядки
- 2 гр. канела
Начин на приготвяне:
В голяма купа разбъркайте брашното, захарта, солта и сухата мая “саф инстант”. След като сте разбъркали хубаво, добавете водата и замесете тестото. Имайте предвид, че в зависимост от различни фактори, като температурата на въздуха или вида на брашното, то ще абсорбира различно количество вода. Затова водата, която се изисква, за да замесите тестото си може да бъде различно. Ако то е сухо, сипете още вода към него, а ако е лепкаво, поръсете брашно.
В крайна сметка тестото ви трябва да стане средно твърдо и да може лесно да се точи. След като сте го замесили, оставете го да втаса около час и го оформете на няколко топки. Всяка от тези топки разточете на набрашнен плот, като направите корите много тънки.
Междувременно почистете тиквата и я настържете на ренде. Изсипете олиото в съд и го поставете на котлона. Когато то загрее, добавете настърганата тиква и изчакайте леко да омекне, след което смесете със захарта, орехите и канелата. Сложете сместа върху всяка от разточените кори и ги навийте внимателно на руло.
Загрейте предварително фурната до 180 градуса. Навийте рулата във формата на охлюв и ги поставете в тава, след което ги сложете във фурната и печете около 20-25 минути. След това вашият традиционен български тиквеник ще бъде напълно готов.
Добър апетит!