07 окт. Традиционни български милинки
Необходими продукти:
- 1 кг брашно
- 450 мл прясно мляко
- 5 яйца
- 42 гр прясна мая “Виво”
- 50 гр захар
- 50 мл олио
За заливка:
- 190 гр масло
- 200 гр сирене
- 25 гр сол
- 70 гр брашно
Начин на приготвяне:
Разтворете прясната мая “Виво” със затоплено до 25-30 градуса прясно мляко. Добавете към тях захарта и разбъркайте хубаво. В голяма купа пригответе брашното и излейте тази смес върху него, след което добавете олиото и разбитите яйца. Замесете меко и еластично тесто и го оставете да втаса за около час като го завиете с кърпа.
В зависимост от марката на брашното, начина на измерване, влажността в дома ви и други фактори, то ще абсорбира различно количество вода. Затова количеството вода, което се изисква, за да замесите тестото си може да бъде различно. Ако то е сухо, сипете още вода към него, а ако е лепкаво, поръсете още брашно. В крайна сметка тестото ви трябва да стане меко, лесно да се отделя от купата и да бъде оформено на топка.
След като втаса тестото е време да оформите топчетата. За целта разрежете тестото на равни части и разстилете в правоъгълна форма с размери около 20 х 5 см. Оттук сгънете тестото по ширина, след което го завържете на възел като в крайна сметка, то трябва да изглежда по този начин:
Оставете приготвените топчета да втасат за 30 минути, а междувременно подгответе и заливката. За целта смесете в един съд всички продукти – маслото, сиренето, солта и брашното. След като минат 30-те минути сложете заливката върху всяка от топчетата.
Загрейте фурната си предварително до 180 градуса и сложете милинките да се пекат. След 40 минути ще имате пухкави и благоуханни милинки.
Добър апетит!