Традиционни български милинки

Традиционни български милинки

Необходими продукти:

  • 1 кг брашно
  • 450 мл прясно мляко
  • 5 яйца
  • 42 гр прясна мая “Виво”
  • 50 гр захар
  • 50 мл олио

За заливка:

  • 190 гр масло
  • 200 гр сирене
  • 25 гр сол
  • 70 гр брашно

Начин на приготвяне:

Разтворете прясната мая “Виво” със затоплено до 25-30 градуса прясно мляко. Добавете към тях захарта и разбъркайте хубаво. В голяма купа пригответе брашното и излейте тази смес върху него, след което добавете олиото и разбитите яйца. Замесете меко и еластично тесто и го оставете да втаса за около час като го завиете с кърпа.

В зависимост от марката на брашното, начина на измерване, влажността в дома ви и други фактори, то ще абсорбира различно количество вода. Затова количеството вода, което се изисква, за да замесите тестото си може да бъде различно. Ако то е сухо, сипете още вода към него, а ако е лепкаво, поръсете още брашно. В крайна сметка тестото ви трябва да стане меко, лесно да се отделя от купата и да бъде оформено на топка. 

След като втаса тестото е време да оформите топчетата. За целта разрежете тестото на равни части и разстилете в правоъгълна форма с размери около 20 х 5 см. Оттук сгънете тестото по ширина, след което го завържете на възел като в крайна сметка, то трябва да изглежда по този начин:

Оставете приготвените топчета да втасат за 30 минути, а междувременно подгответе и заливката. За целта смесете в един съд всички продукти – маслото, сиренето, солта и брашното. След като минат 30-те минути сложете заливката върху всяка от топчетата. 

Загрейте фурната си предварително до 180 градуса и сложете милинките да се пекат. След 40 минути ще имате пухкави и благоуханни милинки.

Добър апетит!