ПРАВИМ ХЛЯБА ГОЛЯМ

ПЕЧЕНЕ С LESAFFRE

РЕЦЕПТИ

Кифлички с мармалад

Съставки:

  • 1 кг. брашно
  • 1 пакетче суха мая „Yuva“
  • 2 чаши прясно мляко
  • 2 яйца
  • 1 чаша олио
  • 1 чаша захар
  • Щипка сол
  • 400 гр. мармалад

Начин на приготвяне:

Загрейте прясното мляко, след което в част от млякото активирайте сухата мая. Оставете за няколко минути, докато шупне и добавете към него една супена лъжица брашно и малко захар. След 10 минути активираната мая се изсипва в голяма купа при брашното. Добавете олиото, прясното мляко, солта и белтъците.

След това е време да замесите тестото. Уверете се, че е гладко и меко. Ако е необходимо добавете повече вода или брашно, за да стигнете до правилната консистенция. Разделете тестото на еднакви по големина парчета. Преди да продължите, оставете ги да бухнат за половин час.

След като тестото е втасало разточете двете части на кръг. Изрежете около 16 триъгълника от всеки кръг. Всеки от тези триъгълници се намазват с мармалад, навиват се на кифличка и се редят в тава, застлана с хартия за печене.

През това време загрейте фурната на 180 градуса. След като сте готови с навиването на кифличките, внимателно ги подредете на известно разстояние една от друга, след което ги поставете в предварително загрятата фурна да се пекат. След около 20 минути вашите кифлички с мармалад ще бъдат готови за сервиране.

Bon Apetit!

Вкусен тутманик с Saf-instant мая

Съставки:

  • 500 гр брашно
  • 1 саше “Saf-instant” суха мая
  • 250 мл хладка вода
  • 1 яйце
  • 125 гр масло
  • Щипка сол
  • Щипка захар
  • 300 гр сирене

Начин на приготвяне:

Започнете, като активирате сухата мая с малко вода. Оставете го настрана за няколко минути, докато това се случи. След това в по-голяма купа добавете активираната мая, заедно с брашното, захарта и останалата вода.

Замесете тестото, като внимавате да не е много твърдо или много меко. Ако е необходимо, добавете още вода или брашно, за да постигнете оптимална консистенция. Разделете втасалото тесто на 7 еднакви по големина топки и ги оставете да втасат около 30-45 минути, преди да продължите със следващите стъпки.

През това време разтопете маслото. След като тестото е втасало всяка топка се овалва в разтопеното масло. След като направите това, разточете всяка с размерите на тавата за печене и започнете да редите една по една в намазнената тава. Всеки блат поръсете с натрошеното краве сирене и малко масло. Когато сте сложили и седемте кори, нарежете тутманика на триъгълници и го оставете настрана за около половин час.

Междувременно загрейте фурната на 200 градуса. След като втаса тутманикът се намазва с разбито яйце и тавата се слага във фурната. Печете 45 минути, след което го извадете и оставете да се охлади малко, преди да го сервирате на масата. Това е, тутманикът ви е готов.

Bon Apetit!

Пухкави мекички с мая

Съставки:

  • 1 кг брашно
  • 20 гр прясна мая „Vivo“
  • 1 чаена лъжичка прясно мляко
  • 1 яйце
  • сол
  • захар

Начин на приготвяне:

Загрейте прясното мляко в микровълнова, колкото да не е студено и го сложете в голяма купа. В него се разтваря 1 супена лъжица захар и се разбърква добре. Добавете около 4 лъжици брашно. Разбъркайте сместа отново, докато придобие консистенцията на смес за палачинки и оставете настрана за около 15 минути.

След това към сместа се добавят 2 с. л. олио, разбитото яйце, солта и захарта. Пресейте брашното и постепенно го добавете към тестото. Полученото тесто трябва да е меко и еластично. Покрийте купата със стреч фолио и оставете тестото да втаса докато удвои обема си – около 30-40 минути.

Загрейте добре тигана и налейте олио в него. Когато олиото е сгорещено, с намазнени ръце се вземат парчета от тестото и се разтягат на кръг. Оформеното тесто се слага в сгорещеното олио и се пържи от двете страни до златисто.

Voila! Пухкавите рула са готови!

Пухкави гевречета

Съставки:

  • 3 ¾ чаши бяло брашно
  • 1 пакетче суха мая “YUVA”
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 2 чаени лъжички сол
  • 1 супена лъжица и 1 чаена лъжичка екстракт от малц
  • 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
  • 300 мл топла вода
  • 1 яйце
  • Макови семена

Начин на приготвяне:

В голяма купа изсипете брашното, захарта, една чаена лъжичка сол, една чаена лъжичка малцов екстракт и сухата мая “Yuva”. След като ги смесите добре, добавете топлата вода и омесете тестото около 10 минути върху поръсена с брашно повърхност. Тестото ви трябва да стане меко, да се отделя лесно от купата и да може да се оформя на топка.

Трябва да знаете, че в зависимост от марката, начина на измерване, влажността в дома ви и други важни фактори, вашето брашно ще поеме различно количество вода. Следователно необходимото количество вода може да бъде различно. Ако тестото е сухо, налейте още вода, а ако е лепкаво, поръсете още брашно.

Разделете тестото на 8 кръга, като пробиете дупка в средата на всеки с показалеца си, след което ги поставете върху хартия за печене. Оставете ги на стайна температура за около 2 часа, за да увеличат обема си. Не забравяйте да ги покриете с кърпа.

Междувременно пригответе тенджера с вряща вода. Разтворете в него втората чаена лъжичка сол, супена лъжица малцов екстракт и чаена лъжичка сода бикарбонат. Пуснете оформените гевречета във врящия разтвор и ги оставете за две минути от всяка страна. След като приключите с тази стъпка, върнете гевречетата върху хартията за готвене и ако дупките са се свили, разширете ги отново, като натиснете отвътре с гърба на дървена лъжица.

Поръсете гевречета със семената, след което ги сложете в предварително загрята до 215 градуса фурна и печете около 20-25 минути, след което вашите пухкави гевречета ще са готови.

Bon Apetit!

Френски селски хляб

Съставки:

  • Брашно – 4 чаши
  • Вода – 1 1/2; 1 3/4 чаши
  • Захар – 1 чаена лъжичка
  • Сол – 2 чаени лъжички
  • Суха мая Saf-instant – 2 супени лъжици

Инструкции:

За да започнете, просто поставете всички съставки в голяма купа и ги смесете заедно. Когато работите със суха мая, няма нужда да се притеснявате за реда на съставките или нещо подобно. Просто ги сложете в купата и разбъркайте. А ако имате машина за хляб, която може да замеси тестото вместо вас, е още по-лесно.

Независимо от метода, който използвате за омесване на тестото, вероятно ще трябва да направите няколко корекции на брашното или водата в тази рецепта. Брашното ще абсорбира различни количества вода в зависимост от марката, която използвате, начина, по който го измервате, влажността в дома ви и др. Така че, след като съставките започнат да се събират, погледнете тестото си. Ако е сухо и ронливо, добавете още вода, докато тестото омекне и стане на топка. Ако е твърде лепкаво, добавете още брашно, докато тестото започне да се отделя от купата.

След като сте готови, внимателно оформете тестото на топка и го поставете в чиста, леко намаслена купа. Покрийте с влажна кърпа и оставете тестото да втаса докато удвои обема си. Тестото в тази рецепта за френски хляб има тенденция да втасва бързо, защото няма мазнина, така че го следете!

Докато тестото втасва, пригответе тава за печене, като я поръсите с царевичен грис. След това извадете тестото за хляб от купата и внимателно го оформете в овал. Поставете върху хартията и поръсете отгоре с брашно. Колкото повече го поръсите, толкова по-занаятчийски ще изглежда хлябът.

С остър нож разрежете тестото на няколко места и го оставете да втаса отново в съд, покрит с влажна кърпа за около 40 минути. След това загрейте фурната на 200 градуса. Когато фурната достигне температура, налейте чаша вода върху хартията за печене, за да се образува пара. Това ни помага да получим хрупкава коричка на френския хляб.

Сложете хляба да се пече. Това отнема между 40 и 45 минути. Когато хлябът е готов, той ще стане златистокафяв и ще мирише невероятно!

Извадете го от фурната и го оставете върху решетка да изстине. Тъй като френският хляб не съдържа мазнини, той изсъхва сравнително бързо, но ако се съхранява плътно опакован, ще издържи няколко дни.

Рецептата за френски селски хляб е завършена!

Bon Apetit!

Повече от
170 години
опит

Нестихващ стремеж към иновации

Глобален обхват

Даваме ви
решение
за вкусни и
успешни печива