Историята на Lesaffre започва през 1853г. Луи Лесафр и Луи Бондюел отварят дестилерия и започват да произвеждат алкохол от зърно и хвойна в Маркет-ле-Лил, Франция.
Братята отварят първата си фабрика в Марк-он-Барьол, която в последствие се превръща в индустриален и търговски център на Lesaffre. Тук за първи път компанията започва да произвежда мая.
Австрийският барон Макс де Спрингер представя идеята си за извличане на мая от зърнен спирт и продажбата ѝ на пекари. По това време пекарните все още използвали собствена мая.
Лесафр и Бондюел започват да произвеждат мая в Марк-он-Барьол на мястото на старата алкохолна фабрика.
Създадена е марката Hirondelle (в превод “лястовица”). В последствие лястовицата става емблема на групата.
Фамилиите Лесафр и Бондюел решават да работят поотделно. Компанията се разделя на три: Бондюел , Лесафр и Сие (мая и алкохол) и Братя Лесафр (захар). Днес Бондюел е водеща компания на пазара за зеленчуци.
Фабриката в Марк-он-Барьол става жертва на огромен пожар и изгаря до основи. В последствие е построена отново.
Настъпва нова криза. Правителството решава да намали цената на зърнения спирт до такава степен, че производството му става икономически невъзможно. Компанията е изправена пред тежката задача да намери нова суровина за маята. Решение се намира и това е меласата.
Грижата за околната среда вече е сред основните приоритети на Лесафр. Това е една от първите компании, която използва изпарението като начин на пречистване вместо отходните води. Освен че е екологична, тази техника повишава качеството на крайните продукти.
По време на Втората Световна война (1939 – 1944 г.) Lesaffre работят усилено за създаването на нови продукти с цел намаляване на недостига на храна. За първи път в историята започват да произвеждат суха активна мая.
Партньорство с италианския производител на мая STL.
Лесафр започва да произвежда суха инстантна мая.
Отваря врати първият в историята Baking Center.
Лесафр на два континента: отворена е фабрика за мая в Толука, Мексико.
Лесафр завоюва нови хоризонти: партньорства и придобивки в Австралия, Чили и Западна Европа.
Lesaffre стъпва на българска почва: откриване на Lesaffre Bulgaria.
Създаване на Lesaffre International и придобиване на американската компания Red Star Yeast & Products.
Лесафр празнува 150 години от създаването си
Проведен е първият конкурс Louis Lesaffre Cup (официална селекция за световното първенство по пекарство Bakery World Cup)
Прекратяване производството на малцов алкохол
Откриване на нови фабрики в Китай и САЩ
160 години Lesaffre. След 40 години производство Saf-Instant все още е сред най-търсените продукти на пазара.