Нашата история

ОТ МАЛКА СЕМЕЙНА ФАБРИКА ДО СВЕТОВЕН ЛИДЕР НА ПАЗАРА

  • 1853

    Историята на Lesaffre започва през 1853г. Луи Лесафр и Луи Бондюел отварят дестилерия и започват да произвеждат алкохол от зърно и хвойна в Маркет-ле-Лил, Франция.

  • 1863

    Братята отварят първата си фабрика в Марк-он-Барьол, която в последствие се превръща в индустриален и търговски център на Lesaffre. Тук за първи път компанията започва да произвежда мая.

  • 1871

    Австрийският барон Макс де Спрингер представя идеята си за извличане на мая от зърнен спирт и продажбата ѝ на пекари. По това време пекарните все още използвали собствена мая.

  • 1873

    Лесафр и Бондюел започват да произвеждат мая в Марк-он-Барьол на мястото на старата алкохолна фабрика.

  • 1895

    Създадена е марката Hirondelle (в превод “лястовица”). В последствие лястовицата става емблема на групата.

  • 1901

    Фамилиите Лесафр и Бондюел решават да работят поотделно. Компанията се разделя на три: Бондюел , Лесафр и Сие (мая и алкохол) и Братя Лесафр (захар). Днес Бондюел е водеща компания на пазара за зеленчуци.

Развитие и експанзия във времена на войни и криза

  • 1910

    Фабриката в Марк-он-Барьол става жертва на огромен пожар и изгаря до основи. В последствие е построена отново.

  • 1923

    Настъпва нова криза. Правителството решава да намали цената на зърнения спирт до такава степен, че производството му става икономически невъзможно. Компанията е изправена пред тежката задача да намери нова суровина за маята. Решение се намира и това е меласата.

  • 1930

    Грижата за околната среда вече е сред основните приоритети на Лесафр. Това е една от първите компании, която използва изпарението като начин на пречистване вместо отходните води. Освен че е екологична, тази техника повишава качеството на крайните продукти.

  • 1939 – 1944

    По време на Втората Световна война (1939 – 1944 г.) Lesaffre работят усилено за създаването на нови продукти с цел намаляване на недостига на храна. За първи път в историята започват да произвеждат суха активна мая.

Lesaffre на световния пазар

  • 1963

    Партньорство с италианския производител на мая STL.

  • 1973

    Лесафр започва да произвежда суха инстантна мая.

  • 1974

    Отваря врати първият в историята Baking Center.

  • 1981

    Лесафр на два континента: отворена е фабрика за мая в Толука, Мексико.

  • 1993 – 1998

    Лесафр завоюва нови хоризонти: партньорства и придобивки в Австралия, Чили и Западна Европа.

  • 1998

    Lesaffre стъпва на българска почва: откриване на Lesaffre Bulgaria.

  • 2001

    Създаване на Lesaffre International и придобиване на американската компания Red Star Yeast & Products.

  • 2003

    Лесафр празнува 150 години от създаването си

  • 2003 - 2004

    Проведен е първият конкурс Louis Lesaffre Cup (официална селекция за световното първенство по пекарство Bakery World Cup)

  • 2006

    Прекратяване производството на малцов алкохол

  • 2010

    Откриване на нови фабрики в Китай и САЩ

  • 2013

    160 години Lesaffre. След 40 години производство Saf-Instant все още е сред най-търсените продукти на пазара.