
06 окт. Бриоши с шоколад и млечен карамел
Съставки:
За бриошите:
20 г прясна мая Виво
250 г прясно мляко
650 г фино бяло брашно
120 г захар
1/2 ч.л.сол
2 яйца
100 г масло със стайна температура
За пълнежа:
200 г млечен карамел
200 г течен шоколад
1 с.л. масло и 2 с.л. галета за формите
С днешната рецептаз за бриоши с шоколад и карамел, ви предлагаме лек експеримент в кухнята, а резултатът е нещо много вкусно и много френско. Бриошът търпи доста вариации – може да се добавят сушени плодове, ядки, шоколад, да се пече на малки парчета, както в тази рецепта или да се приготви като цял сладкиш в класическия му вид. Тънкостта в тази рецепта е леко завишеното количество на маята , бриошът има по-наситен и плътен вкус и количеството ѝ е съобразено с особеностите на тестото, Класическият бриош може да се поръси с едра захар за допълнителна сладост или да се консумира с домашен конфитюр и кафе, точно както французите, а ароматът на масло ще превърне кухнята ви в малка френска пекарна.
1.Маята се разтваря в млякото. Брашното се пресява. Яйцата се разбъркват със захарта и солта. Добавят се към млечната смес.

2.В средата на брашното се прави кладенче и се сипва млечно-яйчната маса. Замесва се средно меко тесто.

3.Малко по малко се добавят кубчета масло, като се меси непрекъснато, докато се поеме напълно и се получи гладка мека топка. Най-лесно и бързо се получава в кухненски робот с приставката за месене. Оставя се да втаса покрито с фолио за около 90 мин. или докато си удвои обема на стайна температура.
4.Тестото се разделя на две и всяка част се разточва на правоъгълник 20х30 см.

5.Плънката се намазва на половината от правоъгълника и се прихлупва с другата половина. Разточва се отново на правоъгълник 20х30 см. И се намазва с шоколад или млечен карамел. Сгъва се отново на две. Отново се разточва на правоъгълник 20х30 см., намазва се с пълнеж и се навива на руло. Най-вкусно става, ако се редуват двата пълнежа.
6.Полученото руло се нарязва на 12 парчета с дебелина 2.5 см. Слагат се в намаслени формички за мъфини, поръсени с галета и се оставят да втасат за около 40 мин. Пекат се в загрята фурна на 180°С за 15-20 мин. по същия начин се процедира и с другата половина от тестото.
7.За да останат сочни и лъскави бриошите могат да се намажат с четка с горещ захарен сироп, приготвен от 100 г захар и 90 мл вода, варени в продължение на минута.