Копривщенски тутманик на бохча

Lesaffre Bulgaria Лесафр България Правим хляба голям

Копривщенски тутманик на бохча

Съставки:
За тестото:
750 г брашно
3 яйца
1 ч.л. сол
350 мл вода
1 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 кубче прясна мая Yuva
300 г сирене – овче или краве
120-150 г краве масло
За намазване:
1 яйце
масло

Приготвяне:

Пригответе маяно тесто като в купичка сложите 1 ч.л. захар, поръсете с 2 с.л. брашно и налейте 50 мл хладка вода.

Добавете мая и размесете добре с останалите продукти. Оставете маята да шупне за 5 минути.

Разбийте яйцата с тел за около минута докато станат пухкави.

За улеснение тестото се омесва в домашна хлебопекарна като посолите и наливате топла вода и олио. Сложете разбитите яйца, шупналата мая и брашното. Включете на програма за месене на тесто. Оставете да втаса за 30 минути.

Забележка: Тестото може да омесите и по традиционния начин без хлебопекарна.

След като тестото е втасало, разточете на правоъгълна дебела кора. Намажете с разтопено масло. Отгоре покрийте с 1/3 от натрошеното сирене.

Кората затворете като плик. Обърнете и отново разточете на правоъгълник. Намажете с масло, сложете 1/3 от сиренето, затворете като плик.

Разточете за последен път, сложете останалото сирене, масло и оформете като питка.

Сложете в намаслена тава с размер 30 см. Нарежете 8 триъгълника и направете напречни прорези. В тях сложете парченца масло. Оставете да втаса за 45 минути, след което намажете с масло и разбито яйце.

Тутманикът сложете в ниската част на студена фурна. Загрейте до 170°C и печете за 25-30 минути или докато се зачерви. По средата на печенето покрийте с хартия за печене, за да не загори повърхността на тутманика.