
06 окт. Копривщенски тутманик на бохча
Съставки:
За тестото:
750 г брашно
3 яйца
1 ч.л. сол
350 мл вода
1 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 кубче прясна мая Yuva
300 г сирене – овче или краве
120-150 г краве масло
За намазване:
1 яйце
масло
Приготвяне:
Пригответе маяно тесто като в купичка сложите 1 ч.л. захар, поръсете с 2 с.л. брашно и налейте 50 мл хладка вода.
Добавете мая и размесете добре с останалите продукти. Оставете маята да шупне за 5 минути.
Разбийте яйцата с тел за около минута докато станат пухкави.
За улеснение тестото се омесва в домашна хлебопекарна като посолите и наливате топла вода и олио. Сложете разбитите яйца, шупналата мая и брашното. Включете на програма за месене на тесто. Оставете да втаса за 30 минути.
Забележка: Тестото може да омесите и по традиционния начин без хлебопекарна.
След като тестото е втасало, разточете на правоъгълна дебела кора. Намажете с разтопено масло. Отгоре покрийте с 1/3 от натрошеното сирене.
Кората затворете като плик. Обърнете и отново разточете на правоъгълник. Намажете с масло, сложете 1/3 от сиренето, затворете като плик.
Разточете за последен път, сложете останалото сирене, масло и оформете като питка.
Сложете в намаслена тава с размер 30 см. Нарежете 8 триъгълника и направете напречни прорези. В тях сложете парченца масло. Оставете да втаса за 45 минути, след което намажете с масло и разбито яйце.
Тутманикът сложете в ниската част на студена фурна. Загрейте до 170°C и печете за 25-30 минути или докато се зачерви. По средата на печенето покрийте с хартия за печене, за да не загори повърхността на тутманика.