
06 окт. Царевичен тутманик със сушени домати и сирене
Тутманик с много приятен вкус от комбинацията на царевично брашно, сушени домати и сирене. Подходящ за всеки сезон.
Съставки:
- 500 г фино царевично брашно
- 1/2 кубче мая
- 2 яйца
- 200 г овче сирене
- 6 с.л. кисело мляко
- 20 парченца сушени домати в олио
- 10 маслини Каламата
- 6 с.л. зехтин (олио или масло)
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. чубрица
Приготвяне:
Сложете брашното в купа, оформете кладенче в средата. Налейте 200 мл хладка вода и сложете маята. Разбъркайте с вилица, за да се разтвори.
Добавете киселото мляко, яйцата, бакпулвера и солта. Размесете добре.
Нарежете на малки ивички сушените домати, прибавете ги в сместа заедно с натрошеното сирене и нарязаните на дребно маслини и чубрица.
Полейте със зехтин, разбъркайте. Замесете лепкаво тесто.
Прехвърлете го в тава за печене. Намажете със зехтин и оставете за 20 минути.
Изпeчете тутманика за 30 минути в предварително загрята на 180°C фурна.
След изваждане, покрийте с кърпа за 15 минути, нарежете и сервирайте.