Коледна питка

Коледна питка

Необходими продукти: 

  • 500 г брашно 
  • 15 г прясна мая “Виво”
  • 200 мл прясно мляко
  • 1 ч. л. сол
  • 70 г захар
  • 50 г масло
  • 1 яйце
  • 200 г сирене
  • 2 ч. л. сусам

Начин на приготвяне:

Отелете 15 г от прясната мая “Виво” или около ⅓ от цялото кубче. Активирайте я като я разтворите с 4 супени лъжици гореща вода и я оставите така няколко минути, след което я изсипете в купа със затопленото прясно мляко, захарта, солта и яйцето. Оставете сместа да престои малко. Междувременно разтопете маслото.

В голяма купа добавете сместа с маята към брашното и замесете тестото. Месете, докато се получи хомогенна смес, която не залепва за купата, но и не е прекалено мека, като при нужда можете да добавите още малко мляко или брашно. Оставете тестото да втаса на стайна температура. 

След като втаса тестото, разделете го на четири топки и разточете всяка във формата на големи питки според размера на тавата за печене. Сложете първата от тях в тавата и я поръсете с ⅓ от приготвеното натрошено сирене. След това добавете втората питка, натиснете я хубаво върху първата и още веднъж поръсете с ⅓ от сиренето. Повторете същото и с третата питка. Добавете и четвъртата, но нея покрийте с кора. 

Разрежете получената голяма питка на 8 равни части под формата на триъгълник, като в средата оставите неразрязан кръг от около 5 см. Навийте триъгълниците в различни посоки – един наляво, следващия надясно и така аналогично останалите 6. Оставете да втаса. 

Намажете втасалата питка с разбито с малко вода яйце. Поръсете я със сусам и печете в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 30 минути. Печете в долната част на фурната. След като сте изпекли питката я извадете и изчакайте да изстине. Вече можете да добавите към нея и коледна декорация според това как искате да изглежда. Така вашата коледна питка е готова!

Весели празници и добър апетит!