
21 дек. Коледна питка
Необходими продукти:
- 500 г брашно
- 15 г прясна мая “Виво”
- 200 мл прясно мляко
- 1 ч. л. сол
- 70 г захар
- 50 г масло
- 1 яйце
- 200 г сирене
- 2 ч. л. сусам
Начин на приготвяне:
Отелете 15 г от прясната мая “Виво” или около ⅓ от цялото кубче. Активирайте я като я разтворите с 4 супени лъжици гореща вода и я оставите така няколко минути, след което я изсипете в купа със затопленото прясно мляко, захарта, солта и яйцето. Оставете сместа да престои малко. Междувременно разтопете маслото.
В голяма купа добавете сместа с маята към брашното и замесете тестото. Месете, докато се получи хомогенна смес, която не залепва за купата, но и не е прекалено мека, като при нужда можете да добавите още малко мляко или брашно. Оставете тестото да втаса на стайна температура.
След като втаса тестото, разделете го на четири топки и разточете всяка във формата на големи питки според размера на тавата за печене. Сложете първата от тях в тавата и я поръсете с ⅓ от приготвеното натрошено сирене. След това добавете втората питка, натиснете я хубаво върху първата и още веднъж поръсете с ⅓ от сиренето. Повторете същото и с третата питка. Добавете и четвъртата, но нея покрийте с кора.
Разрежете получената голяма питка на 8 равни части под формата на триъгълник, като в средата оставите неразрязан кръг от около 5 см. Навийте триъгълниците в различни посоки – един наляво, следващия надясно и така аналогично останалите 6. Оставете да втаса.
Намажете втасалата питка с разбито с малко вода яйце. Поръсете я със сусам и печете в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 30 минути. Печете в долната част на фурната. След като сте изпекли питката я извадете и изчакайте да изстине. Вече можете да добавите към нея и коледна декорация според това как искате да изглежда. Така вашата коледна питка е готова!
Весели празници и добър апетит!