
03 фев. Вкусен тутманик със суха мая saff instant
Необходими продукти:
- 500 г брашно
- 1 пакетче суха мая “Саф Инстант”
- 250 мл хладка вода
- 1 яйце
- 125 г масло
- Щипка сол
- Щипка захар
- 300 г сирене
Начин на приготвяне:
Започнете, като активирате сухата мая с малко вода. Оставете я настрана за няколко минути, докато това се случи. След това добавете активираната мая в по-голяма купа, заедно с брашното, захарта и останалата част от водата.
Замесете тестото, като гледате то да не е прекалено твърдо или прекалено меко. При нужда добавете още вода или брашно, за да постигнете оптимална консистенция. Разделете втасалото тесто на 7 еднакви по големина топчета и ги оставете да втасат за около 30-45 минути преди да продължите със следващите стъпки.
Междувременно разтопете маслото. След като тестото вече е втасало, оваляйте всяко от топчетата в разтопеното масло. Щом направите това, разточете всяко от тях в размерите на тавата за печене и започнете да ги редите едно по едно в намазнената тава. На всеки слой поръсете с натрошеното краве сирене и малко масло. Когато добавите и седемте слоя, нарежете тутманика на триъгълници и го оставете настрана за около половин час.
В това време загрейте фурната до 200 градуса. След като тутманика е втасал, намажете го с разбито яйце и поставете тавата във фурната. Печете 45 минути, след което го извадете и оставете малко да се охлади преди да го поснесете на масата. Така вашият тутманик е готов.
Добър апетит!