
03 дек. За една по-вкусна Коледа – Рецепта за занаятчийски хляб с чесън и розмарин
Занаятчийският чеснов хляб с розмарин е перфектният избор за поднасяне към коледната вечеря, независимо от останалите ястия, които сте положили на трапезата. Хрупкав и с неустоим аромат този хляб ще се превърне в любимото ви печиво на Коледа, а защо не и на всеки празник?
Чесновият хляб с розмарин притежава неповторим вкус, а рецептата за приготвянето му е изключително интересна и приятна. От вас се изисква единствено да я следвате стъпка по стъпка, да се забавлявате и да вложите щипка любов за постигането на съвършен резултат.
За рецептата ще ви бъдат нужни:
- 3 чаши бяло брашно
- 1 чаена лъжица захар
- 2 чаени лъжици сол
- 1 пакетче суха мая Лесафр
- Чаша и половина топла вода
- 2 големи стръка розмарин, откъснати от дръжките и нарязани на кубчета
- 3 скилидки чесън, отново нарязани на кубчета
Начин на приготвяне:
Добавете абсолютно всички съставки в дълбок съд и разбъркайте добре. Ще се получи лепкаво и рошаво тесто, но не се притеснявайте, защото точно такова трябва да бъде. След това покрийте съда с кърпа и оставете да втаса за 60 минути. За по-бързо втасване може да включите фурната и да поставите съда с тестото отгоре.
За оформянето на хляба използвайте парче хартия за готвене и го поръсете с брашно. Прехвърлете тестото от купата върху хартията и започнете да го оформяте. Ще трябва да разтеглите тестото от всяка страна, да го завиете и да го разточите, докато го оформите като топка. След това обърнете тестото така, че гладката му страна да е нагоре. Включете фурната на 230 градуса и покрийте тестото отново с кърпа – докато фурната загрее, то ще втаса.
Направете прорез по повърхността на хляба, за да може парата да излиза, поставете го в съд за печене, покрийте с капак и го пъхнете във фурната. Печете за 30 минути, след това хлябът ще бъде готов, но цветът му ще е блед. Според предпочитанията ви може да го оставите във фурната за още 10 минути без капак, за да придобие златистокафяв цвят. След това, с помощта на хартията за печене извадете хляба от фурната и го оставете да се охлади за поне 30 минути. А ако се чудите как да го сервирате, имаме чудесна идея за вас! Опитайте да го намажете с масълце и поръсете малко морска сол – гаранция за неповторим вкус и аромат, който дълго ще помните!
Воала! Добър апетит!